Maak jouw WordPress site supersnel in 2024! Snelle uitleg.

Kort antwoord.

Heel goed dat je Google gebruikt om te ontdekken hoe je je WordPress site sneller kunt maken. Ik kan me goed voorstellen hoe vervelend het is als je website langzaam laadt in browsers omdat ik daar zelf ook het slachtoffer van ben geweest. Niets is frustrerender dan een trage website. Door dit artikel te lezen schiet je in de roos omdat de WordPress page die je nu leest, supersnel is. Deze page scoort 99 dus de snelheid is bijna perfect. Je kunt dat testen in de Google website met het volgende adres: pagespeed.web.dev. Met andere woorden, ik weet heel goed waar ik over praat en ik weet zeker dat ik je kan helpen. Zie de afbeelding hieronder.

Afbeelding van de Google snelheidstest met een website laadsnelheid van 99.

Dus, wedden dat je een supersnelle site hebt na het lezen van dit korte antwoord? Oké, hier gaan we dan.

Het lijkt mij een goed idee om te beginnen met het delen van mijn persoonlijke ervaringen met Nederlandse webhosting bedrijven en hun snelheden. Aangezien ik ontevreden was over de laadsnelheid van mijn WordPress site, ben ik eind 2022 overgestapt van Hostnet naar Cloud86. Ik maakte deze overstap omdat Cloud86 beweerde de snelste host te zijn. Wat een tegenvaller was dat! De Google snelheidstest op de website pagespeed.web.dev gaf steeds snelheden aan van slechts rond de 75. Ik herinner mij niet meer hoe vaak ik de helpdesk heb benaderd, maar er waren talloze pogingen van mijn kant om het snelheidsprobleem op te lossen. Omdat het Cloud86 niet lukte om mijn website te versnellen, ben ik begin 2023 overgestapt naar Hostinger (Managed WordPress Hosting – Business Plan). Hostinger slaagde erin om mijn site binnen 4 uren gratis te verhuizen, hetwelk op zich al heel snel is. Daarna sprong de browser laadsnelheid van mijn website van slechts 75 naar 99! Eindelijk een webhost die echt doet wat hij belooft!

De meeste experts zijn van mening dat langzame webhosts de hoofdoorzaak zijn van trage websites. Ik ben dezelfde mening toegedaan. Je kunt nog zoveel maatregelen nemen als je nodig acht maar niets zal jou helpen als de webhost zelf langzaam is. Je kunt dat zelf checken als je wilt, door de homepage van je eigen provider op snelheid te testen. Zelf heb ik dat uitgebreid gedaan met 11 Nederlandse hostingbedrijven. Getest zijn, op alfabetische volgorde: Antagonist, Argeweb, Cloud86, Hostinger, Hostnet, Keurigonline, Mijn.host, Strato, Versio, Vimexx en Yourhosting. Gedurende deze hostingvergelijking was Hostinger’s homepage duidelijk de snelste met slechts 2 seconden laadtijd. Dit komt hoofdzakelijk doordat Hostinger de nieuwste servertechnologie toepast. Het bedrijf is momenteel de enige webhost die gebruikt maakt van LiteSpeed servers die veel sneller zijn dan de Apache servers in gebruik bij de andere hierboven genoemde hostingbedrijven.

Maak je WordPress website sneller.

Dus, hoe kan jij bereiken dat je een snel ladende website krijgt? Hier zijn de stappen om een supersnelle website te krijgen:

 • Wacht met het annuleren van je huidige hostingplan. Je hebt je huidige plan immers nodig om je site naar Hostinger te kunnen migreren.
 • Kies het Managed WordPress Hosting – Business Plan. Dit plan heeft de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Het is ook een betere keuze omdat dit plan jouw website tot 5 maal sneller doet laden.
 • Vraag Hostinger om je website te verhuizen. Je kunt dat doen in je hostingaccount. Migratie is snel en gratis. Er is geen limiet op het aantal websites dat je kunt verhuizen. Ook multisite WordPress websites kunnen gratis worden gemigreerd.
 • Wacht de succes email van Hostinger af.

Nadat je de email hebt ontvangen doe je het volgende in je webhosting account (let op, je moet minimaal het Managed WordPress Hosting – Business Plan hebben om gebruik te kunnen maken van de ondervermelde instellingen):

 • Schakel dagelijkse backups in. Dit is gratis. Dit impliceert dat je geen backup plugin hoeft te installeren. Dit is gunstig want hoe minder plugins je installeert, des te sneller is jouw site.
 • CDN (servers over de hele wereld die jouw site hosten). CDN schakelde ik bewust niet in omdat mijn doelgroep zich in Nederland en België bevindt. Als jouw doelgroep zich in (een van) de twee laatstgenoemde landen bevindt, dan heb je geen CDN nodig. Wat je wel nodig hebt is een server in Nederland, hetwelk je zelf kunt instellen in je account. Dit geeft jou een hogere ranking in Google en tevens een hogere laadsnelheid in Nederland en België. Aan de andere kant, als je een internationale website hebt, dan is het uiteraard beter om de gratis CDN wel te gebruiken zodat jouw site snel laadt buiten Nederland en België. Let op: Het kan 24 tot 48 uur duren voordat het in- of uitschakelen van CDN volledig is doorgevoerd. En, daar gaan we weer, je hoeft ook hiervoor geen plugin te installeren hetwelk dus gunstig is voor de laadsnelheid van je website in browsers.
 • AI (kunstmatige of artificiële intelligentie) plugin. De AI assistent plugin (AI helpt je bij het schrijven van artikelen) heb je niet nodig als je een gratis account opent op openai.com/chatgpt. Hoera, we hebben alweer de installatie van een plugin kunnen overslaan!
 • Schakel de cache in. Fantastisch! Alweer geen plugin nodig!
 • Schakel ook de automatische updates voor WordPress, thema’s en plugins in. Dat is heel handig aangezien je nu minder werk hoeft te doen in je WordPress account.
 • Zorg ervoor dat je, op zijn minst, de een na nieuwste versie van PHP gebruikt. Ook dit kan je zelf instellen.
 • Schakel SSH in als je toegang tot je files nodig hebt zonder je eigen computer te gebruiken. SSH is een veilig protocol dat wordt gebruikt om op afstand toegang te krijgen tot bestanden. Door SSH toegang in Hostinger in te schakelen, heb je toegang tot jouw bestanden, zelfs als je niet achter je computer zit.
 • Je kunt Hotlink protectie inschakelen als je dat nodig acht. Hotlinking betekent dat een andere website een afbeelding (of audio, video of flash animaties) van jouw website weergeeft door te linken naar de afbeeldings-URL van je website. Met andere woorden, degene die jouw afbeelding op een andere site op die manier weergeeft, steelt feitelijk een deel van jouw bandbreedte. Je kunt dit voorkomen door Hotlink beveiliging in in te schakelen.

Zoals je kunt zien heeft Hostinger duidelijk veel meer ingebouwd dan andere hostingbedrijven. Dit geeft duidelijk aan dat het bedrijf heel goed heeft nagedacht over de vraag welke maatregelen genomen moesten worden om laadsnelheden te verbeteren. Vooral het feit dat je een aantal specifieke plugins kunt vermijden zodat jouw website sneller zal laden, is heel gunstig. Laten we eens even tellen hoeveel plugins je kunt vermijden:

 1. Backup plugin. Dit is nou typisch een van de plugins die jouw website heel langzaam maken.
 2. CDN. Niet altijd nodig maar ook deze plugin heeft een sterke negatieve invloed op snelheden.
 3. De AI plugin kan je overslaan vanwege de gratis lidmaatschapsmogelijkheid die wordt aangeboden door diverse sites.
 4. Cache plugin: niet nodig.
 5. Je hebt geen plugin nodig voor Hotlink bescherming.
 6. Aangezien Hostinger ruimschoots voldoende beveiliging inschakelt, is ook een beveiligingsplugin overbodig.

Oké, dat zijn in totaal 6 plugins die we niet nodig hebben. Gezond verstand vertelt ons dat dit heel positief is voor browser laadsnelheid en voor posities in Google, alsmede voor het elimineren van bounce percentages. Bounce percentage is het percentage bezoekers dat je site verlaat zonder door te klikken naar andere pagina’s.

Doe daarna het volgende in je WordPress account:

 • Stel automatisch updaten in voor je thema’s en plugins.
 • Installeer GEEN backup plugin. Je hebt dagelijkse backups immers al ingesteld in je hostingaccount.
 • Installeer GEEN beveiligingsplugin. Hostinger biedt ruimschoots voldoende beveiligingsmaatregelen die ingebouwde beveiligingsfuncties bevatten zoals anti DDoS bescherming en een webapplicatie firewall (WAF).
 • Verwijder eventuele onnodige plugins.
 • Vervang plugins die jouw site teveel vertragen. Een van de eenvoudigste manieren om langzame plug-ins te detecteren is door ze één voor één te deactiveren en de site opnieuw in je browser te laden voor het checken van de snelheid. Schrijf de snelheden en de uitgeschakelde plugins op. Hiermee kun je bepalen welke plug-ins jouw site vertragen. Je hoeft hiervoor geen sites van derden of aanvullende plug-ins te gebruiken (wat de prestaties verder zou kunnen beïnvloeden). Dat gezegd hebbende, als je er veel hebt, kan het lastig zijn om ze allemaal te controleren.

Als alles gedaan is dan kun je de snelheid van je website testen met de Google snelheidstest. Je kunt dit ook doen in je hostingaccount. Zorg ervoor dat je minimaal score 90 haalt. Zodra dit het geval is, kun je je huidige webhost annuleren. Hieronder zie je de snelheid van mijn homepage in mijn hostingaccount:

Mijn hosting account met de snelheidsscore van mijn website.

Aan de basis is dit alles! Deze acties moeten jouw website een stuk sneller maken. Echter, om een en ander nog verder te verbeteren kun je tevens het lange antwoord hieronder lezen en toepassen.

Bezoek Hostinger, de snelste webhost van Nederland en België.

Lang antwoord.

Het verbeteren van de prestaties van een bestaande WordPress website is een veelzijdig proces dat begint met het basiselement hosting omdat de oorzaak van een trage website meestal is gelegen in de hostingprovider. Op het gebied van WordPress hosting is het bedrijf Hostinger uitgegroeid tot een toonaangevende provider, bekend om opmerkelijke snelheid en efficiëntie. Om te begrijpen hoe belangrijk het is om Hostinger als jouw hostingprovider te kiezen en de daaropvolgende stappen om jouw WordPress site te optimaliseren, is het essentieel om je te verdiepen in de specifieke kenmerken van de technologie van Hostinger en het brede spectrum van optimalisatiestrategieën.

Inzicht in de snelheid en technologie van Hostinger.

 • Geavanceerde servertechnologie en infrastructuur:

Hostinger maakt gebruik van geavanceerde servertechnologie. Het bedrijf maakt gebruik van de nieuwste versies van PHP en HTTP/2, die bekend staan om het verbeteren van de laadtijden. Maar, zoals eerder genoemd, vooral de integratie van LiteSpeed Web Servers is opmerkelijk. LiteSpeed staat bekend om het vermogen om grote verkeersvolumes efficiënt af te handelen, met behoud van snelle responstijden, zelfs onder druk.

 • Content Delivery Network (CDN):

Hostinger integreert met Cloudflare’s CDN. Dit wereldwijde netwerk distribueert en bewaart de inhoud van jouw website op verschillende servers over de hele wereld. De nabijheid van deze servers tot de bezoekers van jouw website vermindert de latentie aanzienlijk, wat zorgt voor snellere laadtijden. Een CDN kan de snelheid van jouw website drastisch verbeteren voor bezoekers van verschillende geografische locaties. Het belangrijkste technische aspect van een CDN is het gegeven dat de afstand tussen de server en de bezoeker wordt verkleind. Perfect voor Nederlandse en Belgische sites die internationaal opereren. Op het Managed WordPress Hosting – Business Plan is de CDN kosteloos inbegrepen in de hostingaccount. De gratis CDN is ook ingebouwd in de LiteSpeed Cache plugin en je kunt het aldaar eveneens in – of uitschakelen.

 • Effectieve caching mechanismen:

Maak gebruik van caching: Implementeer caching om een versie van de pagina’s van jouw site op te slaan en deze aan bezoekers aan te bieden zonder ze elke keer helemaal opnieuw te genereren. Dit kan worden bereikt door middel van de ingebouwde caching oplossingen van Hostinger in jouw hostingaccount (minimaal het Managed WordPress Hosting – Business Plan) of, zoals eerder gezegd, met de beroemde LiteSpeed Cache plugin. Caching is een cruciaal onderdeel van de snelheid van jouw website en Hostinger blinkt uit op dit gebied. Door versies van jouw website in de cache op te slaan, vermindert Hostinger de belasting van servers, waardoor bezoekers sneller toegang krijgen tot de inhoud van jouw website. Zoals eerder gezegd heb je de keuze tussen twee mogelijkheden: stel de cache in in je hosting account of gebruik in plaats daarvan de LiteSpeed Cache plugin. Beide opties hebben hun voordelen en deze zijn afhankelijk van jouw specifieke wensen en voorkeuren:

 • Door de cache in je hostingaccount in te stellen, kun je caching op serverniveau inschakelen, waardoor de prestaties van jouw hele website kunnen worden verbeterd. Dit type caching is over het algemeen efficiënter en kan een groter verkeersvolume aan. Het kan echter beperkte aanpassingsmogelijkheden hebben in vergelijking met een caching plug-in.
 • Aan de andere kant geeft het gebruik van de LiteSpeed Cache plug-in je meer controle over het caching proces. Hiermee kun je specifieke pagina’s en berichten in de cache opslaan, cache instellingen aanpassen en zelfs het opschonen van de cache plannen. Dit kan met name handig zijn als je een dynamische website hebt met regelmatige inhoudsupdates.

Uiteindelijk hangt het beste cachesysteem voor jou af van de specifieke vereisten van je website en jouw niveau van technische expertise. Ik raad aan om beide opties uit te proberen en te kijken welke voor jou het beste werkt, net zoals ikzelf heb gedaan:

Mijn uitvoerige test heeft uitgewezen dat de plugin net ietsje beter werkt dan caching op serverniveau in je hosting account. Echter, de snelheidsverschillen zijn heel klein. Met de plugin haal ik regelmatig laadsnelheden van 99. Met het andere systeem was het gemiddelde 98. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat bij caching op serverniveau de cache elke 30 minuten wordt opgeschoond. Ik heb echter vernomen dat Hostinger van plan is om de interval langer te maken.

 • SSD opslagoplossingen:

Het gebruik van Solid State Drives (SSD’s) ten opzichte van traditionele harde schijven is een andere factor in de snelheid van Hostinger. SSD’s bieden snellere gegevensophaalsnelheden, cruciaal voor het genereren van dynamische inhoud in WordPress, waardoor een snellere en responsieve gebruikerservaring wordt gegarandeerd.

 • Geoptimaliseerd voor WordPress:

De servers van Hostinger zijn afgestemd op WordPress. Dit omvat gespecialiseerde serverregels en configuraties die zijn afgestemd om WordPress prestaties te optimaliseren, waardoor er een merkbaar verschil ontstaat in de snelheid en efficiëntie van jouw website.

 • Strategische datacenterlocaties:

De fysieke locatie van servers speelt een cruciale rol in de snelheid van jouw site. De meerdere datacenters van Hostinger over de hele wereld vergemakkelijken een snellere gegevensoverdracht door de afstand die gegevens moeten afleggen tot een minimum te beperken.

Bezoek de snelste webhost van Nederland en België.

Extra stappen om jouw WordPress site te versnellen.

Nadat je bent overgestapt op Hostinger vanwege de superieure snelheidsmogelijkheden, volg je deze stappen om je WordPress website verder te optimaliseren:

 • Optimaliseer jouw WordPress thema en plug-ins.

Selecteer een lichtgewicht thema: Kies thema’s die zijn geoptimaliseerd voor snelheid. Vermijd thema’s die opgeblazen zijn met onnodige functies en buitensporige afbeeldingen, omdat deze jouw site kunnen vertragen. De snelste gratis thema’s die bovendien goed werken met Hostinger zijn: GeneratePress (heb ik in gebruik), Astra, Neve, Sydney, OceanWP, Writee, Twenty Twenty, Airi en Hello Elementor.

 • Controleer jouw plug-ins:

Plug-ins kunnen de prestaties van je website negatief beïnvloeden. Controleer jouw plug-ins en verwijder plug-ins die niet essentieel zijn. Zoek naar plug-ins die goed gecodeerd zijn, regelmatig worden bijgewerkt en veel sterren hebben. Gebruik er zo weinig mogelijk. Deze website gebruikt slechts twee plugins: de Classic Editor die de Gutenberg Editor uitschakelt en de LiteSpeed Cache plugin voor verbetering van de laadsnelheid. Zoals eerder gezegd is de laatstgenoemde plugin eigenlijk niet nodig omdat je, vanaf het Managed WordPress Hosting – Business Plan, de cache kunt instellen in je webhosting account in plaats van met behulp van deze plugin.

 • Verbeter inhoud en media.

Beeldoptimalisatie: Grote afbeeldingen kunnen jouw site vertragen. Probeer plugins die dit probleem oplossen, te vermijden. Het is beter om tools te gebruiken zoals bijvoorbeeld de gratis website kraken.io (wordt door mij gebruikt) om afbeeldingen te comprimeren zonder kwaliteitsverlies. Implementeer lazy loading voor afbeeldingen in de LiteSpeed Cache plugin en selecteer het juiste afbeeldingsformaat (JPEG voor foto’s, PNG voor afbeeldingen).

 • Videohosting:

In plaats van video’s rechtstreeks naar jouw WordPress site te uploaden, gebruik je externe platforms zoals YouTube of Vimeo en sluit je de inhoud in. Deze aanpak bespaart bandbreedte en versnelt de laadtijden. Zoals je kunt zien aan mijn site, is dit het systeem dat ik volg.

 • Bestanden verkleinen en combineren:

Als je geen gebruik maakt van de cache in je account, gebruik dan de LiteSpeed Cache plugin om HTML-, CSS- en JavaScript bestanden te verkleinen. Dit proces verkleint de bestandsgrootte door onnodige tekens te verwijderen. Ook het combineren van bestanden kan het aantal HTTP verzoeken verminderen, waardoor jouw site nog sneller wordt. Dit kan allemaal worden gedaan met de LiteSpeed Cache plugin.

 • Database optimalisatie:

Ruim jouw WordPress database regelmatig op. Dit omvat het verwijderen van onnodige gegevens zoals spamopmerkingen, oude concepten en tijdelijke opties. Beperk zeker de postrevisies: WordPress slaat elke versie van je berichten op als revisies, waardoor je database na verloop van tijd kan opzwellen. Door het aantal opgeslagen revisies te beperken, kun je jouw database slank houden. Het verwijderen van revisies en de andere onnodige database inhoud doe je tevens met de LiteSpeed Cache plugin. Dus, als je de LiteSpeed Cache plugin hebt geïnstalleerd dan is een extra plugin voor deze taak, overbodig. Nogmaals: teveel plugins vertragen jouw site. Echter, mocht je de LiteSpeed Cache plugin niet (willen) hebben, dan is er nog geen probleem. Installeer in dat geval een andere database cleaner plugin zoals b.v. de Advanced Database Cleaner, maak je database schoon en, nadat dat is gedaan, verwijder de plugin. Simpel!

 • GZIP compressie:

Het inschakelen van GZIP compressie kan de grootte van de bestanden van jouw website aanzienlijk verminderen. Dit kan worden geactiveerd via .htaccess configuraties of via caching plug-ins. Compressie inschakelen en Dynamische GZIP compressie inschakelen zijn standaard ingeschakeld tijdens de installatie van de LiteSpeed Cache plugin dus, eigenlijk hoef je, wat Gzip betreft, niets te doen. Update: Inmiddels gebruikt de LiteSpeed Cache plugin Brotli in plaats van Gzip. Brotli is een open source datacompressie-algoritme. In de meeste gevallen kan Brotli bestanden comprimeren tot een kleiner formaat dan Gzip, het is daarom over het algemeen een betere compressiemethode vergeleken met Gzip. Brotli decomprimeert bestanden ook sneller in vergelijking met Gzip. Brotli wordt automatisch ingeschakeld als je de LiteSpeed Cache plugin installeert.

 • Gebruik de nieuwste PHP versie:

WordPress is gebouwd op PHP en het gebruik van de nieuwste versie kan aanzienlijke prestatieverbeteringen opleveren. Hostinger maakt eenvoudige upgrades naar de nieuwste PHP versies mogelijk in jouw hosting account.

 • Schakel Pingbacks en Trackbacks uit:

Deze WordPress functies kunnen jouw serverbronnen onnodig belasten. Als je ze uitschakelt, kun je jouw site sneller maken.

 • Mobiele optimalisatie:

Met de toenemende prevalentie van mobiele internetgebruikers, is het essentieel om ervoor te zorgen dat jouw WordPress website is geoptimaliseerd voor mobiel. Dit omvat het gebruik van een responsief ontwerp (thema), het gebruik van responsieve plugins en het overwegen van Accelerated Mobile Pages (AMP plugin) voor snellere mobiele laadtijden. Belangrijk: zelf ben ik gestopt met AMP omdat het niet langer compatibel was met het door mij gebruikte thema GeneratePress en de AMP support loste het niet voor mij op. En, zoals je kunt zien aan de snelheid van mijn site, heb ik AMP bovendien niet nodig.

 • Houd alles up to date:

Werk regelmatig jouw WordPress kern, thema’s en plug-ins bij. Updates bevatten vaak prestatieverbeteringen en beveiligingsoplossingen.

 • Prestatietests:

Test regelmatig de snelheid van jouw site met behulp van tools zoals Google PageSpeed Insights, GTmetrix of Pingdom. Hiermee kun je de prestaties van jouw site volgen en eventuele problemen snel aanpakken.

 • Beheerde WordPress hosting:

Als het beheren van de technische aspecten van WordPress hosting niet jouw sterkste kant is, overweeg dan om over te stappen op een beheerd WordPress hostingplan. Managed hosting biedt een omgeving die speciaal is geoptimaliseerd voor WordPress en die namens jou zorgt voor technische optimalisaties, beveiliging en updates. De site die je nu leest draait op Managed WordPress van Hostinger (het Business Plan).

Een snellere WordPress site: de Conclusie.

Door bovenvermelde stappen uit te voeren, te beginnen met de overstap naar een snellere hostingprovider zoals Hostinger, en vervolgens door te gaan met de genoemde strategieën voor website optimalisatie, kun je de snelheid en algehele prestaties van jouw WordPress website aanzienlijk verbeteren. Het is belangrijk om te beseffen dat websitesnelheid cruciaal is, niet alleen voor het verbeteren van de gebruikerservaring, maar ook voor SEO doeleinden. Door jouw site regelmatig te controleren en te optimaliseren, zorg je ervoor dat deze snel en efficiënt blijft en in staat is om inhoud effectief aan jouw publiek te leveren.

Neem een kijkje bij Hostinger.

Tot slot kun je ook onderstaande video bekijken: