3 methodes om je WordPress site te verhuizen in 2024.

Dit artikel beschrijft 3 methodes om je WordPress.org site te verhuizen naar een andere, betere webhost. Methode 1 is het makkelijkst, de tweede methode is wat moeilijker en methode nummer 3 is de moeilijkste – en uitsluitend geschikt als je de nodige technische kennis en vaardigheden hebt.

Inhoudsopgave:

WordPress verhuismethode 1 (korte uitleg):

Kies voor een hostingbedrijf dat een gratis WordPress verhuisservice aanbiedt voor nieuwe cliënten. Het feit dat ze deze gratis service aanbieden bewijst het volgende:

  • Dat jij, als cliënt, echt welkom bent.
  • Dat ze er wat voor over hebben om jou binnen te halen.
  • Dat ze echte verhuisspecialisten in huis hebben en tot slot:
  • Dat ze in een sterke financiële positie verkeren.

Klik hier en verhuis je site gratis naar Hostinger.

Verhuismethode 1 (lange uitleg):

Laten we dieper ingaan op elke stap om je een uitgebreidere gids te presenteren over het verplaatsen van een WordPress website naar een andere webhost.

Zoals aangegeven in het korte antwoord hierboven kan je het beste Hostinger gebruiken voor jouw WordPress websiteverhuizing. Ik heb daar persoonlijke ervaring mee en het proces was vlekkeloos en snel, dankzij de inbreng van ervaren WordPress migratie specialisten. Het werkt als volgt:

Of je nu 1 website hebt of 100, de migratieservice van Hostinger is en blijft gratis. Als je eenmaal het Hostinger plan hebt gevonden dat bij jou past, dan helpen zij je gratis met het verhuizen van al jouw WordPress.org sites. Het enige wat je hoeft te doen is eerst een hostingaccount te kopen en vervolgens het bedrijf een migratieverzoek te sturen, waarna ze er meteen mee aan de slag gaan.

Het bedrijf zorgt voor een snelle overstap. Een eenvoudige WordPress site migratie duurt zo’n 6 uur, maar zal nooit langer dan 24 uur duren. En, wat er ook gebeurt, jouw site blijft online. Je hebt ongetwijfeld veel tijd en energie in je site gestoken. Daarom zorgt het team er voor dat elke migratie soepel en snel verloopt.

WordPress.org vertegenwoordigt bij Hostinger bijna 70% van de migraties, dus je mag aannemen dat dit bedrijf heel deskundig is op dit gebied. En, zodra je naar deze host bent overgestapt, profiteer je van WordPress gespecialiseerde functies en prestaties die op zijn minst 4x sneller zijn dan die van andere webhosts.

Volg deze 4 simpele stappen:

  • Kies een plan en betaal ervoor.
  • Vraag een verhuizing aan door een email te versturen.
  • Wacht enkele uren (de procedure zelf duurt nooit langer dan 24 uur).
  • Open de “Succes Email” die je zult ontvangen.

Klaar is Kees!

Veelgestelde vragen over deze WordPress migratieservice:

Wat zijn de voorwaarden voor een succesvolle WordPress website migratie?

Hostinger heeft het volgende van je nodig (geldig voor bestaande klanten):

  • De inlog link van je oude webhosting account.
  • De gebruikersnaam en het wachtwoord van je oude webhosting account.
  • De inlog link van je nieuwe Hostinger WordPress account.
  • De gebruikersnaam en het wachtwoord van je nieuwe Hostinger WordPress.org account.
  • Stuur een migratieverzoek naar de host inclusief alle bovengenoemde inloggegevens. Je website wordt binnen 48 uur na verzending van jouw verzoek, naar Hostinger overgezet. De overzetprocedure zelf duurt maximaal 24 uur.

Wil je een multisite WordPress site overzetten? Ook dat is geen probleem voor het bedrijf maar vermeld dit uiteraard wel in je verzoek.

Wanneer kan ik mijn domein naar Hostinger verwijzen?

  • Dit kan je doen zodra de verhuizing is voltooid. De webhost verstuurt een e-mail als de migratie is gelukt.

Welke websites kunnen niet naar Hostinger worden overgezet?

  • Sites die gecreëerd zijn met een sitebouwer en websites die gebouwd zijn met AI bouwers kan je helaas niet overzetten naar Hostinger. Voorbeelden zijn, onder andere, de Wix website generator, alsmede die van Squarespace en Shopify.

Hoeveel websites kan ik overzetten?

  • Als je eenmaal een abonnement hebt gekozen, kan je, kosteloos, zoveel WordPress sites overzetten als je maar wilt. Of het nu gaat om 1 site of 100, het kan allemaal! Houd er echter wel rekening mee dat je voor elke site een afzonderlijk verzoek moet indienen.

Klik hier en verhuis je site gratis naar Hostinger.

Verhuismethode 2.

Deze methode is moeilijker en vereist enige technische kennis. De verhuizing kan je realiseren met de beroemde WordPress plugin met de naam Duplicator. Als je op de voorgaande link klikt dan vind je naast alle informatie over deze plugin tevens een kennisbank en veelgestelde vragen, de installatie instructies, en video’s. Met andere woorden, er is heel veel documentatie beschikbaar om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

Met meer dan dertig miljoen installaties geeft deze WordPress plugin met de naam “Duplicator” gebruikers de mogelijkheid om een website te verhuizen, te dupliceren, te verplaatsen of te klonen van de ene plek naar de andere. Daarnaast dient deze plugin tevens als een back-up programma. Duplicator verwerkt geserialiseerde en base64 geserialiseerde vervangingen. Standaard WordPress migratie en WordPress back-ups worden, over het algemeen, goed afgehandeld door deze plugin, evenals verhuizingen zonder downtime.

Echter, houd er rekening mee dat deze methode om een backup te maken van een WordPress website, deze te verplaatsen en over te zetten complex is aangezien het onmogelijk is om van tevoren te weten hoe elk WordPress CMS werkt en is ingesteld. Met andere woorden, er is geen garantie dat het overzetten vlekkeloos zal verlopen.

Daarnaast vereist het gebruik van deze plugin, zoals eerder gezegd, enige technische kennis. Als je van plan bent om een migratie of een back-up uit te voeren, gebruik deze software dan op eigen risico en vergeet niet om je bestanden en databases eerst te back-uppen met een andere methode zoals bijvoorbeeld met de plugins “UpdraftPlus” of “Backup Migration”. Mocht je extra hulp nodig hebben, bezoek in dat geval de Help sectie.

Klik hier en verhuis je site gratis naar Hostinger.

Echter, als je om wat voor redenen dan ook, het karwei in eigen hand wilt houden dan kun je ook kiezen voor:

Verhuismethode 3.

Dit is veruit de moeilijkste methode en vereist behoorlijk wat technische kennis en vaardigheden. Hier zijn de 12 stappen die je moet volgen:

1) Kies een andere webhost.

Het selecteren van de juiste webhost is een cruciale beslissing in het migratieproces. Evalueer factoren zoals serverprestaties, klantenondersteuning, schaalbaarheid en de hostingprijzen. Andere populaire hostingproviders dan Hostinger zijn, op alfabetische volgorde: Antagonist, Argeweb, Cloud86, Hostnet, Keurigonline, Mijn.host, Strato, Versio, Vimexx en Yourhosting. Zodra je een andere host hebt gekozen, meld je je aan voor een account en noteer je de inloggegevens.

2) Maak een back-up van je website.

Het maken van een back-up is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je een vangnet hebt voor het geval er iets misgaat tijdens het WordPress website migratieproces. Je kunt hiervoor 3 verschillende methodes gebruiken:

a) Ftp of Bestandsbeheer:

Gebruik Ftp software zoals FileZilla of WinSCP om verbinding te maken met je huidige hostingaccount. Download al jouw websitebestanden naar je lokale computer. Dit is inclusief de belangrijkste map wp-content, die thema’s, plug-ins en mediabestanden bevat.

b) Je kunt ook je controlepaneel gebruiken:

Ga naar jouw controlepaneel en navigeer naar Bestandsbeheer. Selecteer al jouw websitebestanden en comprimeer ze in één archief. Download het gecomprimeerde bestand naar jouw lokale computer.

c) Een andere methode is het gebruik van een plugin.

Zoek in je WordPress.org account naar een geschikte optie voor dit doel. Let er op dat de betreffende plugin op zijn minst 4 sterren heeft en dat de software regelmatig wordt geüpdatet. Voor voorbeelden zie de afbeelding hieronder.

Hier zijn enkele voorbeelden van backup en migratie plugins die je kunt gebruiken voor het verplaatsen van je WordPress site.

3) Back-up jouw database. Hier zijn 2 mogelijkheden voor:

a) Gebruik phpMyAdmin:

Ga naar phpMyAdmin via het controlepaneel van je hosting. Selecteer jouw WordPress database en kies de optie “Exporteren”. Sla het exportbestand (.sql) op jouw computer op.

b) Of gebruik hiervoor een plugin:

Als alternatief kan je ook een backup plug-in zoals de eerdergenoemde UpdraftPlus of Backup Migration gebruiken om jouw WordPress database te back-uppen. Download het back-upbestand naar jouw lokale computer.

4) Stel een database in op de nieuwe host.

Log in op het controlepaneel van je hostingaccount en maak een nieuwe MySQL database aan. Noteer de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord, aangezien je deze informatie nodig hebt tijdens het migratieproces.

5) Upload jouw websitebestanden naar de host.

Maak verbinding met jouw hostingaccount via ftp of de bestandsbeheerder van jouw host. Upload de websitebestanden die je eerder hebt gedownload naar de juiste map op de server. Dit proces zorgt ervoor dat de inhoud en mediabestanden van jouw website worden overgebracht naar de nieuwe host.

6) Importeer jouw database naar de host.

Zodra jouw bestanden zijn geüpload, is het tijd om de database back-up te importeren naar de database die je hebt aangemaakt in je hostingaccount. Hier zijn in principe 2 manieren voor:

a) phpMyAdmin:

Selecteer de database en kies de optie “Importeren” om het .sql bestand dat zich in jouw lokale computer bevindt, te uploaden naar de database.

b) Plugin alternatief:

Als je een back-up plug-in hebt gebruikt, controleer dan of er een import- of herstelfunctie is in de plugin instellingen om de database naar de host te importeren.

7) Werk je wp-config.php bestand bij.

Navigeer naar de hoofdmap van jouw website op de nieuwe host en zoek naar het wp-config.php bestand. Bewerk dit bestand met een teksteditor en werk de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord bij, zodat deze overeenkomen met de inloggegevens van de hostingaccount.

Zorg ervoor dat de databasegegevens correct zijn geconfigureerd zodat je WordPress site verbinding kan maken met de database.

8) URL’s zoeken en vervangen indien je domeinnaam is gewijzigd.

Om gebroken links en inhoudsproblemen te voorkomen, werk je URL’s in jouw database manueel bij van het oude domein naar het nieuwe – indien jouw domeinnaam is gewijzigd. Deze stap is cruciaal om ervoor te zorgen dat interne links en mediaverwijzingen naar de juiste locatie op de server verwijzen.

Alternatief: Verschillende plugins kunnen helpen bij dit proces, waaronder Better Search Replace en Better Find and Replace.

9) DNS-update.

Zodra je hebt geconcludeerd dat jouw website correct functioneert op de host, is het tijd om de DNS-instellingen van jouw domein bij te werken indien je domeinnaam elders geregistreerd is. Dit houdt in dat de naamservers van het domein worden gewijzigd om naar de hostingprovider te verwijzen. Houd er rekening mee dat DNS propagatie enige tijd kan duren, variërend van enkele uren tot 48 uur.

Log in op de website van jouw domein provider, zoek de DNS-instellingen en werk de naamservers bij naar die van jouw nieuwe hostingprovider. Uiteraard is dit niet nodig als de domeinnaam is geregistreerd bij je nieuwe webhost.

10) Test de website.

Nadat de eventuele DNS propagatie is voltooid, test je jouw website grondig om er zeker van te zijn dat alle functionaliteiten werken zoals verwacht. Controleer verschillende pagina’s, berichten, afbeeldingen en eventuele interactieve elementen, zoals formulieren of plug-ins. Zoek naar eventuele problemen en los ze onmiddellijk op.

Voer een uitgebreide controle uit van het ontwerp, de functionaliteit en de prestaties van jouw website op verschillende apparaten en browsers om een naadloze gebruikerservaring te garanderen.

11) Controleren en problemen oplossen.

Houd na de migratie jouw website nauwlettend in de gaten op eventuele afwijkingen. Houd verkeer, prestatiestatistieken en foutenlogboeken in de gaten. Mochten er zich problemen voordoen, wees dan voorbereid om deze snel te vinden en op te lossen.

Veelvoorkomende problemen na de migratie zijn onder meer:

  • Gebroken links: Gebruik tools zoals Broken Link Checker om gebroken links te identificeren en te repareren.
  • Ontbrekende afbeeldingen: Zorg ervoor dat alle afbeeldingen en mediabestanden met succes zijn gemigreerd en werk eventuele ontbrekende referenties bij.
  • Plug-in incompatibiliteit: Sommige plug-ins moeten mogelijk opnieuw worden geconfigureerd of worden vervangen om met de nieuwe hostingomgeving te werken.

Tip: Prestatie-optimalisatie: Profiteer van je nieuwe hostingomgeving om de prestaties van jouw website te optimaliseren. Overweeg het implementeren van caching, een content delivery network (CDN) en andere prestatieverhogende strategieën.

12) Annuleer het oude hostingaccount.

Zodra je er zeker van bent dat alles soepel werkt op de host en de eventuele DNS propagatie is voltooid, kun je jouw oude hostingaccount annuleren. Zorg ervoor dat je een back-up hebt gemaakt van alle essentiële bestanden en gegevens van de oude hostingprovider, voordat je de annulering start.

Klik hier en verhuis je site gratis naar Hostinger.

WordPress website migratie: de conclusie.

Deze uitgebreide gids heeft drie methodes behandeld bij het verplaatsen van een WordPress website naar een andere webhost. Door een van deze methodes te volgen, kun je er voor zorgen dat er sprake zal zijn van een succesvolle migratie met minimale downtime en zonder mogelijke problemen.

Echter, om er helemaal zeker van te zijn dat alles snel en probleemloos verloopt, kun je het beste verhuismethode nummer 1 gebruiken. Dit bespaart je een hoop tijd en misschien tevens geld of frustratie. Zelf heb ik 4 uren relaxed achterover kunnen leunen, genietend van een goede film, voordat ik een email ontving van Hostinger, met de mededeling dat de migratie met succes was voltooid. En, inderdaad, alles was bijzonder professioneel uitgevoerd en mijn site was, dankzij de LiteSpeed servers, ook nog eens een stuk sneller dan bij mijn vorige provider. Succes met de overstap!

Klik hier en verhuis je site gratis naar Hostinger.

Lees ook:

Hoe maak je een online winkelwebsite?

Video WordPress migratie.