Hoe verhuis je een WordPress site in 2024? Makkelijk!

Kort antwoord.

Dit artikel beschrijft de beste en gemakkelijkste methode om je WordPress.org site te verhuizen naar een andere, betere webhost en tevens de moeilijkere methodes om dit te doen. Feitelijk heb je twee keuzes wat dit betreft:

 • Je kunt het jezelf moeilijk maken door te kiezen voor een nieuwe webhost die geen verhuisservice aanbiedt of voor een host die dit wel aanbiedt maar er geld voor vraagt.
 • Of, en dat is uiteraard beter, je kiest voor een hostingbedrijf die een gratis WordPress verhuisservice aanbiedt. Het feit dat ze deze gratis service aanbieden bewijst namelijk dat jij, als nieuwe cliënt, echt welkom bent, dat ze er wat voor over hebben om jou binnen te halen, dat ze echte specialisten in huis hebben en dat ze in een sterke financiële positie verkeren.

Een goed voorbeeld voor dat laatste is het gerenommeerde bedrijf met de naam Hostinger. Ik benadruk dat ik persoonlijke ervaring heb met Hostinger en dat deze website door hun wordt gehost (in 2023 overgestapt van Cloud86 naar – en met behulp van Hostinger in slechts 4 uren, met als gevolg een veel snellere website!). Je kunt de snelheid van de site die je nu leest testen met de tool pagespeed.web.dev. Ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een hostingservice die websites snel en goed verhuist zonder ook maar enig probleem. Hostinger is een van de weinige bedrijven met supersnelle LiteSpeed servers die veel beter werken dan Apache.

Klik hier en verhuis je site naar Hostinger zonder ook maar een cent te betalen voor de verhuizing!

Lang antwoord.

Laten we dieper ingaan op elke stap om je een uitgebreidere gids te presenteren over het verplaatsen van een WordPress website naar een andere webhost.

Zoals aangegeven in het korte antwoord hierboven kan je het beste Hostinger gebruiken voor jouw WordPress websiteverhuizing. Ik heb daar persoonlijke ervaring mee en het proces was vlekkeloos en snel, dankzij de inbreng van ervaren WordPress migratie specialisten. Het werkt als volgt:

De gemakkelijke WordPress site verhuismethode.

Of je nu 1 website hebt of 100, de migratieservice van Hostinger is en blijft gratis. Als je eenmaal het Hostinger plan hebt gevonden dat bij jou past, dan helpen zij je gratis met het verhuizen van al jouw WordPress.org sites. Het enige wat je hoeft te doen is het bedrijf een verzoek te sturen en ze gaan er meteen mee aan de slag.

Het bedrijf zorgt voor een snelle overstap. Een eenvoudige WordPress site migratie duurt zo’n 6 uur, maar zal nooit langer dan 24 uur duren. En, wat er ook gebeurt, jouw site blijft online. Je hebt ongetwijfeld veel tijd en energie in je site gestoken. Daarom zorgt het team er voor dat elke migratie soepel en snel verloopt.

WordPress.org vertegenwoordigt bij Hostinger bijna 70% van de migraties, dus je mag aannemen dat dit bedrijf heel deskundig is op dit gebied. En, zodra je naar deze host bent overgestapt, profiteer je van WordPress gespecialiseerde functies en prestaties die op zijn minst 4x sneller zijn dan die van andere webhosts.

Hoe je naar dit bedrijf kunt verhuizen met een WordPress website.

 • Kies een plan en betaal ervoor.
 • Vraag een verhuizing aan door een email te versturen.
 • Wacht enkele uren (de procedure zelf duurt nooit langer dan 24 uur).
 • Open de “Succes Email” die je zult ontvangen.
 • Klaar is Kees!

Veelgestelde vragen over deze WordPress migratieservice:

Wat zijn de voorwaarden voor een succesvolle WordPress website migratie?

Hostinger heeft het volgende van je nodig (geldig voor bestaande klanten):

 • De inlog link van je huidige webhosting account.
 • De gebruikersnaam en het wachtwoord van je huidige webhosting account.
 • De inlog link van je huidige WordPress account.
 • De gebruikersnaam en het wachtwoord van je huidige WordPress.org account.
 • Vul, nadat je klant bent geworden, de bovenstaande gegevens in en stuur een migratieverzoek naar de host inclusief de genoemde voorwaarden. Je website wordt binnen 48 uur na verzending van jouw verzoek, naar Hostinger overgezet. De overzetprocedure zelf duurt maximaal 24 uur.

Wilt je een multisite WordPress site overzetten? Ook dat is geen probleem voor het bedrijf maar vermeld dit uiteraard wel in je verzoek.

Wanneer kan ik mijn domein naar Hostinger verwijzen?

 • Dit kan je doen zodra de verhuizing is voltooid. De webhost verstuurt een e-mail als de migratie is gelukt.

Welke websites kunnen niet naar Hostinger worden overgezet?

 • Sites die gecreëerd zijn met een sitebouwer en websites die gebouwd zijn met AI bouwers kan je helaas niet overzetten naar Hostinger. Voorbeelden zijn, onder andere, de Wix website generator, alsmede die van Squarespace en Shopify.

Hoeveel websites kan ik overzetten?

 • Als je eenmaal een abonnement hebt gekozen, kan je, kosteloos, zoveel WordPress sites overzetten als je maar wilt. Of het nu gaat om 1 site of 100, het kan allemaal! Houd er echter wel rekening mee dat je voor elke site een afzonderlijk verzoek moet indienen inclusief de bovengenoemde voorwaarden.

Bezoek Hostinger.

Echter, als je om wat voor redenen dan ook, het karwei in eigen hand wilt houden dan kun je ook kiezen voor:

De moeilijke WordPress website verhuismethode.

Het selecteren van de juiste webhost is een cruciale beslissing in het migratieproces. Evalueer factoren zoals serverprestaties, klantenondersteuning, schaalbaarheid en de hostingprijzen. Andere populaire hostingproviders dan Hostinger zijn, onder andere, Cloud86, Argeweb en Vimexx. Echter, al deze bedrijven draaien op Apache servers die veel langzamer zijn dan Hostinger’s LiteSpeed webservers. De laadsnelheid van je website is een belangrijke ranking factor in Google. Zorg er ook voor dat de nieuwe host de versie van WordPress.org die je gebruikt, ondersteunt en functies biedt die aansluiten bij de behoeften van jouw website.

Houd rekening met jouw specifieke vereisten, zoals de behoefte aan speciale resources, ondersteuning voor specifieke plug-ins of compatibiliteit met bepaalde serverconfiguraties. Zodra je een nieuwe host hebt gekozen, meld je je aan voor een account en noteer je de inloggegevens.

 • Maak een back-up van je website.

Het maken van een back-up is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je een vangnet hebt voor het geval er iets misgaat tijdens het WordPress website migratieproces. Dit gaat als volgt:

Ftp of Bestandsbeheer:

Gebruik Ftp software zoals FileZilla of de bestandsbeheerder van je hostingprovider om verbinding te maken met je huidige hostingaccount. Download al jouw websitebestanden naar je lokale computer. Dit is inclusief de belangrijkste map wp-content, die thema’s, plug-ins en mediabestanden bevat.

Je kunt ook je controlepaneel gebruiken:

Ga naar jouw controlepaneel en navigeer naar Bestandsbeheer. Selecteer al jouw websitebestanden en comprimeer ze in één archief. Download het gecomprimeerde bestand naar jouw lokale computer.

Een andere methode is het gebruik van een plugin.

Zoek in je WordPress.org account naar een geschikte optie voor dit doel. Let er op dat de betreffende plugin op zijn minst 4 sterren heeft en dat de software regelmatig wordt geüpdatet. Voor een voorbeeld zie de afbeelding hieronder.

Hier zijn enkele voorbeelden van backup en migratie plugins die je kunt gebruiken voor het verplaatsen van je WordPress site.

 • Back-up database:

phpMyAdmin:

Ga naar phpMyAdmin via het controlepaneel van je hosting. Selecteer jouw WordPress database en kies de optie “Exporteren”. Sla het exportbestand (.sql) op jouw computer op.

Of gebruik hiervoor een plugin:

Als alternatief kan je ook een backup plug-in zoals UpdraftPlus of Backup Migration gebruiken om jouw WordPress database te exporteren. Download het back-upbestand naar jouw lokale computer.

 • Stel een database in op de nieuwe host.

Log in op het controlepaneel van je nieuwe hostingaccount en maak een nieuwe MySQL database aan. Noteer de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord, aangezien je deze informatie nodig hebt tijdens het migratieproces.

 • Bewerk jouw hosts bestand (optioneel).

Door het hosts bestand van jouw computer te bewerken, kun je een voorbeeld van jouw site op de nieuwe host bekijken voordat je de DNS-instellingen bijwerkt. Open het hosts bestand op jouw computer (in de map system32/drivers/etc op Windows of /etc/hosts op macOS/Linux) en voeg een vermelding toe die jouw domein koppelt aan het IP-adres van jouw nieuwe hostingserver.

Deze stap is optioneel, maar kan handig zijn om een voorbeeld van jouw site op de nieuwe server te bekijken zonder dat dit gevolgen heeft voor de live site.

 • Upload jouw websitebestanden naar de nieuwe host.

Maak verbinding met jouw nieuwe hostingaccount via ftp of de bestandsbeheerder van jouw host. Upload de websitebestanden die je eerder hebt gedownload naar de juiste map op de nieuwe server. Dit proces zorgt ervoor dat de inhoud en mediabestanden van jouw website worden overgebracht naar de nieuwe host.

 • Importeer jouw database naar de nieuwe host.

Zodra jouw bestanden zijn geüpload, is het tijd om de database back-up te importeren naar het nieuwe hostingaccount.

phpMyAdmin:

Maak een nieuwe database aan op je nieuwe hostingaccount. Selecteer de nieuwe database en kies de optie “Importeren” om het .sql bestand dat zich in jouw lokale computer bevindt, te uploaden naar de nieuwe database.

Plugin alternatief:

Als je een back-up plug-in hebt gebruikt, controleer dan of er een import- of herstelfunctie is in de plugin instellingen om de database in de nieuwe host te importeren.

 • Werk je wp-config.php bestand bij.

Navigeer naar de hoofdmap van jouw website op de nieuwe host en zoek naar het wp-config.php bestand. Bewerk dit bestand met een teksteditor en werk de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord bij, zodat deze overeenkomen met de inloggegevens van het nieuwe hostingaccount.

Zorg ervoor dat de databasegegevens correct zijn geconfigureerd zodat je WordPress site verbinding kan maken met de nieuwe database.

 • URL’s zoeken en vervangen indien je domeinnaam is gewijzigd.

Om gebroken links en inhoudsproblemen te voorkomen, werk je URL’s in jouw database manueel bij van het oude domein naar het nieuwe indien jouw domeinnaam is gewijzigd. Deze stap is cruciaal om ervoor te zorgen dat interne links en mediaverwijzingen naar de juiste locatie op de nieuwe server verwijzen.

Alternatief: Verschillende plugins kunnen helpen bij dit proces, waaronder Better Search Replace en Search & Replace.

 • DNS-update.

Zodra je hebt geconcludeerd dat jouw website correct functioneert op de nieuwe host, is het tijd om de DNS-instellingen van jouw domein bij te werken indien je domeinnaam elders geregistreerd is. Dit houdt in dat de naamservers van het domein worden gewijzigd om naar de nieuwe hostingprovider te verwijzen. Houd er rekening mee dat DNS propagatie enige tijd kan duren, variërend van enkele uren tot 48 uur.

Log in op de website van jouw domein provider, zoek de DNS-instellingen en werk de naamservers bij naar die van jouw nieuwe hostingprovider. Uiteraard is dit niet nodig als de domeinnaam is geregistreerd bij je nieuwe webhost.

 • Test de website.

Nadat de eventuele DNS propagatie is voltooid, test je jouw website grondig om er zeker van te zijn dat alle functionaliteiten werken zoals verwacht. Controleer verschillende pagina’s, berichten, afbeeldingen en eventuele interactieve elementen, zoals formulieren of plug-ins. Zoek naar eventuele problemen en los ze onmiddellijk op.

Voer een uitgebreide controle uit van het ontwerp, de functionaliteit en de prestaties van jouw website op verschillende apparaten en browsers om een naadloze gebruikerservaring te garanderen.

 • Controleren en problemen oplossen.

Houd na de migratie jouw website nauwlettend in de gaten op eventuele afwijkingen. Houd verkeer, prestatiestatistieken en foutenlogboeken in de gaten. Mochten er zich problemen voordoen, wees dan voorbereid om deze snel te vinden en op te lossen.

Veelvoorkomende problemen na de migratie zijn onder meer:

 • Gebroken links: Gebruik tools zoals Broken Link Checker om gebroken links te identificeren en te repareren.
 • Ontbrekende afbeeldingen: Zorg ervoor dat alle afbeeldingen en mediabestanden met succes zijn gemigreerd en werk eventuele ontbrekende referenties bij.
 • Plug-in incompatibiliteit: Sommige plug-ins moeten mogelijk opnieuw worden geconfigureerd of bijgewerkt om met de nieuwe hostingomgeving te werken.

Tip: Prestatie-optimalisatie: Profiteer van jouw nieuwe hostingomgeving om de prestaties van jouw website te optimaliseren. Overweeg het implementeren van caching, een content delivery network (CDN) en andere prestatieverhogende strategieën.

 • Annuleer het oude hostingaccount.

Zodra je er zeker van bent dat alles soepel werkt op de nieuwe host en de eventuele DNS propagatie is voltooid, kun je jouw oude hostingaccount annuleren. Zorg ervoor dat je een back-up hebt gemaakt van alle essentiële bestanden of gegevens van de oude hostingprovider, voordat je de annulering start.

De iets minder moeilijke methode voor het overzetten van je WordPress website.

Tot slot is er tevens een andere methode die niet zo moeilijk is. Het betreft de beroemde WordPress plugin met de naam Duplicator.

Met meer dan dertig miljoen installaties geeft deze WordPress plugin met de naam “Duplicator” gebruikers de mogelijkheid om een website te verhuizen, te dupliceren, te verplaatsen of te klonen van de ene plek naar de andere. Daarnaast dient deze plugin tevens als een back-up programma. Duplicator verwerkt geserialiseerde en base64 geserialiseerde vervangingen. Standaard WordPress migratie en WordPress back-ups worden, over het algemeen, goed afgehandeld door deze plugin, evenals verhuizingen zonder downtime.

Echter, houd er rekening mee dat deze methode om een backup te maken van een WordPress website, deze te verplaatsen en over te zetten bijzonder complex is aangezien het onmogelijk is om van tevoren te weten hoe elk WordPress CMS werkt en is ingesteld. Met andere woorden, er is geen enkele garantie dat het overzetten vlekkeloos zal verlopen.

Bovendien vereist het gebruik van deze plugin technische kennis. Als je van plan bent om een migratie of een backup uit te voeren, gebruik deze software dan op eigen risico en vergeet niet om je bestanden en databases van tevoren te backuppen met een andere methode. Mocht je extra hulp nodig hebben, bezoek in dat geval de Duplicator bronnen sectie.

Als je meer hierover te weten wil komen dan kan je onderstaande video bekijken.

WordPress website migratie: de conclusie.

Deze uitgebreide gids heeft de belangrijkste stappen behandeld bij het verplaatsen van een WordPress website naar een andere webhost. Door deze stappen zorgvuldig te volgen, zorg je voor een succesvolle migratie met minimale downtime en zonder mogelijke problemen. Bewaar altijd back-ups in elke fase van het proces en wees voorbereid op eventuele uitdagingen die zich tijdens of na de verhuizing kunnen voordoen. Als je niet zeker bent van een stap, overweeg dan om professionele hulp te zoeken om een soepele en succesvolle WordPress website verhuizing te garanderen.

Echter, om er helemaal zeker van te zijn dat alles snel en probleemloos verloopt, kun je deze moeilijke job beter uit handen geven aan een webhost zoals bijvoorbeeld Hostinger die daar een enorme ervaring mee heeft en ook nog eens een geheel gratis migratieservice aanbiedt. Dit bespaart je een hoop tijd en misschien tevens geld of frustratie. Zelf heb ik 4 uren relaxed achterover kunnen leunen, genietend van een goede film, voordat ik een email ontving van Hostinger, met de mededeling dat de migratie met succes was voltooid. En, inderdaad, alles was bijzonder professioneel uitgevoerd en, zoals eerder gezegd, mijn site was, dankzij de LiteSpeed servers, ook nog eens een stuk sneller dan bij mijn vorige provider, Cloud86. Dus, samenvattend, waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

Bezoek Hostinger nu.

Lees ook:

Hoe maak je een online winkelwebsite?