Spoedcursus: Hoe maak je een webshop met WordPress in 2024?

Kort antwoord.

Er zijn 2 WordPress bedrijven namelijk WordPress.com (gratis) en WordPress.org (betaald). Deze spoedcursus gaat uitsluitend over het maken van een webwinkel met de betaalde versie. Ik sla de gratis versie bewust over om drie goede redenen:

 • Jouw webshop staat op een subdomein zoals b.v. jouw-webshop.wordpress.com. Met een dergelijk gratis subdomein kan je nooit hoog ranken in Google, zelfs al ben je een super SEO specialist. Dit is een nadeel dat ik persoonlijk veel te groot vind. Wat heb je nou aan een webshop die niemand kan vinden?
 • Hier staan dan wel de kwalitatief goede betaalde plannen van WordPress.com tegenover, maar die zijn belachelijk duur. Een upgrade naar het Business Plan kost maar liefst € 25 per maand en moet voor een jaar vooruit worden betaald hetwelk je dus € 300 per jaar kost! Slechts vanaf dit plan en hoger, kun je plugins en thema’s installeren en die heb je absoluut nodig voor het maken van een professionele webshop!
 • Tot slot legt WordPress.com veel teveel beperkingen op aan haar gebruikers, vooral op de lagere plannen.

Dus gaan we het in deze cursus hebben over het maken van een online winkel met de niet gratis, maar wel veel goedkopere versie, WordPress.org. Met “niet gratis” bedoel ik hier dat je zult moeten betalen voor een domeinnaam en webhosting. De bouwsoftware zelf is gratis.

De eerste stap is dus het kopen van een domeinnaam en een webhosting account. Ik beveel de webhost Hostinger aan omdat ik daar persoonlijke ervaring mee heb en deze website wordt door hun gehost. Ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een hostingservice.

Bezoek Hostinger, de beste en goedkoopste webhost van Nederland en België.

Het bouwen van een online winkel met WordPress.org in 2024 is een gestroomlijnd proces dankzij de gebruiksvriendelijke functies van het platform en de beschikbaarheid van krachtige e-commerce plugins. Volg deze stappen om je online winkel te maken:

 • Domein en hosting:

Begin met het kiezen van een domeinnaam die jouw merk weerspiegelt en gemakkelijk te onthouden is. Koop een betrouwbaar hostingplan bij een goedkope provider zoals Hostinger.

 • Installeer WordPress:

De meeste hostingproviders bieden een eenvoudige installatie met één klik voor WordPress. Volg de meegeleverde instructies op om jouw website in te stellen.

 • Kies een WordPress e-commerce thema:

Selecteer een responsief en e-commercevriendelijk thema. Populaire keuzes zijn o.a. Neve, OceanWP en Storefront. Zorg ervoor dat het thema de door jou te kiezen e-commerce plug-in, WooCommerce genaamd, ondersteunt. Storefront is de beste keuze omdat het is ontwikkeld door hetzelfde team achter WooCommerce. Door het aanbieden van “diepe integratie” met WooCommerce en zijn extensies, zul je geen beter thema vinden in termen van compatibiliteit.

 • Installeer WooCommerce:

WooCommerce is een krachtige, gratis plug-in voor het toevoegen van e-commercefunctionaliteit aan jouw site. Installeer het vanaf het WordPress dashboard en volg vervolgens de installatie wizard om basiswinkelinstellingen te configureren, zoals valuta, betaalmethoden en verzendopties.

 • Pas jouw webshop aan:

Personaliseer jouw webwinkel door het uiterlijk aan te passen. Pas kleuren, lettertypen en lay-out aan met behulp van de WordPress Customizer. Veel thema’s bieden ook extra aanpassingsmogelijkheden.

 • Voeg producten toe:

Begin met het toevoegen van je producten door naar het WooCommerce dashboard en naar Producten > Nieuwe toevoegen te gaan. Vul productdetails in, inclusief titel, beschrijving, prijs en afbeeldingen. Organiseer producten in categorieën voor eenvoudige navigatie.

 • Configureer betalingsgateways:

Stel betalingsgateways in om klanten in staat te stellen aankopen te doen. WooCommerce ondersteunt populaire gateways zoals PayPal, Stripe en creditcardbetalingen. Configureer deze opties in de WooCommerce instellingen.

 • Verzending instellen:

Definieer jouw verzendmethoden en tarieven. WooCommerce stelt je in staat om verschillende verzendopties in te stellen op basis van locatie, gewicht of vaste tarieven. Zorg voor duidelijke communicatie van verzendkosten naar klanten.

 • Installeer essentiële plug-ins:

Verbeter de functionaliteit van jouw internetwinkel met plug-ins. Overweeg om een SEO plug-in, een plug-in voor beveiliging en een cache plug-in toe te voegen voor optimale prestaties.

 • Implementeer SSL certificaat:

Zorg voor veilige transacties door een SSL certificaat te installeren. Veel hostingproviders bieden gratis SSL certificaten aan. Activeer het en configureer jouw site om HTTPS te gebruiken.

 • Test de webshop:

Test je online winkel grondig voordat je begint. Controleer productpagina’s, het winkelwagentje en het afrekenproces om eventuele problemen te identificeren en op te lossen.

 • Start de webwinkel:

Zodra je tevreden bent met de installatie en het testen, kondig je de lancering van jouw online winkel aan. Promoot het via sociale media, e-mailmarketing en andere kanalen om bezoekers en potentiële klanten aan te trekken.

Door deze stappen te volgen, kun je in 2024 met succes jouw online winkel met WordPress.org bouwen en lanceren, waardoor jouw klanten een naadloze winkelervaring krijgen.

Zoals je hebt kunnen zien in deze korte cursus, is de eerste stap het aanschaffen van webhosting en een domeinnaam. Mijn aanbeveling is de webhost Hostinger. Ik benadruk dat ik persoonlijke ervaring heb met Hostinger en dat deze website door hun wordt gehost. Ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een hostingservice. Bovendien heb ik tevens bijzonder goede ervaringen met WooCommerce.

Bezoek Hostinger, de beste en goedkoopste webhost van Nederland en België.

Lang antwoord.

Bouw een WordPress Webshop in 17 stappen.

Oké, kampioen, dus je hebt dit briljante idee en je bent klaar om een online winkel te maken met behulp van WordPress.org en de krachtpatser die WooCommerce is. Zet je schrap, want we duiken in de boeiende wereld van digitaal ondernemen. Stel je dit voor als een stap voor stap cursus, met mij als je relaxte e-commerce begeleider. Laten we die virtuele winkel in de lucht krijgen!

 • Stap 1: Claim jouw digitale ruimte.

Allereerst heb je een stukje internet nodig om je eigen te noemen. Zie het als het kopen van grond voor je fysieke winkel, alleen cooler omdat het virtueel is. Ga dus naar een hostingprovider, kies een WordPress abonnement dat bij jouw budget past en pak die domeinnaam waar je over hebt gedagdroomd. Dit is het virtuele adres waar jouw klanten je zullen vinden, dus kies verstandig.

 • Stap 2: Installeer WordPress – de basis van jouw website.

Nu jouw domein en hosting op hun plaats zijn, is het tijd om de basis te leggen: WordPress. De meeste hostingproviders bieden een installatie met één klik voor WordPress, waardoor jouw leven een fluitje van een cent wordt. Je krijgt een gebruikersnaam en wachtwoord; Bewaar die veilig, want het zijn jouw gouden tickets voor de achterkant van jouw site. Je hebt nu dus twee accounts, je hosting account en een WordPress account.

 • Stap 3: Kies een thema – kleed jouw webshop aan om indruk te maken.

Laten we het nu over stijl hebben. Je winkel moet er goed uitzien, toch? Dat is waar thema’s om de hoek komen kijken. Ga naar je WordPress dashboard, ga naar “Weergave” en klik op “Thema’s”. Blader door de selectie van gratis en premium thema’s. Zoek er een die bij je past en je producten laat knallen. Let er op dat het thema volledig compatibel is met WooCommerce (zie hieronder). Installeer het thema, activeer het en voilà – jouw winkel is nu aangekleed om indruk te maken.

 • Stap 4: Maak kennis met WooCommerce – de superkracht van jouw internetwinkel.

Oké, nu is het tijd om de ster van de show te introduceren – WooCommerce. Deze plug-in verandert jouw eenvoudige WordPress site in een volwaardige online winkel. Navigeer naar “Plugins” op jouw dashboard, klik op “Nieuwe plugin toevoegen”, zoek naar WooCommerce en klik op de knop “Nu installeren”. Als het klaar is, vergeet dan niet op “Activeren” te klikken. Opmerking: Om deze plug-in naar de Nederlandse taal te converteren moet je simpelweg WordPress in de Nederlandse taal instellen. Ga naar “Instellingen” > “Algemeen” en selecteer bij site taal het Nederlands. Doe dat ook in “Gebruikers” “Profiel”.

 • Stap 5: Voer de WooCommerce Setup Wizard uit – Makkelijk!

WooCommerce wordt geleverd met een wizard die jouw leven gemakkelijker maakt dan online pizza bestellen. Het leidt je door de essentiële instellingen. Van valuta tot verzending, jij hebt de controle. Volg gewoon de aanwijzingen op en je hebt de basis in een mum van tijd geregeld. Zie de 2 plaatjes hieronder zodat je weet hoe het er uitziet.

De WooCommerce wizard starten.

WooCommerce tweede wizard voor het configureren van je winkel.

 • Stap 6: Jouw eerste product toevoegen – Laat de verkoop beginnen.

Oké, nu het leuke gedeelte: het toevoegen van je producten. Ga naar je WooCommerce dashboard, klik op “Producten” en vervolgens op “Nieuwe toevoegen”. Vul de sappige details over jouw product in – naam, beschrijving, prijs en vergeet die prachtige productafbeeldingen niet. Klik op “Publiceren” en gefeliciteerd, je hebt zojuist je eerste product op de virtuele plank gezet.

 • Stap 7: Algemene instellingen configureren – Laten we nu ingaan op de kern van de zaak.

Ga naar WooCommerce > Instellingen. Op het tabblad “Algemeen” kun je jouw winkellocatie, valuta en producteenheden instellen. Dit is de basis van je shop, dus zorg ervoor dat alles is ingericht overeenkomstig je bedrijf. Zie de afbeelding hieronder.

WooCommerce algemene instellingen.

 • Stap 8: Producten beheren – Jouw digitale voorraadkamer.

Onder het tabblad “Producten” kan je configureren hoe jouw producten worden weergegeven. Stel standaard sorteeropties in, beslis of je beoordelingen wilt inschakelen (hint: het is een goede manier om vertrouwen op te bouwen) en pas de grootte van jouw productafbeeldingen aan. Een goed georganiseerde inventaris is een gelukkige inventaris.

 • Stap 9: Belastingen – Het noodzakelijke kwaad.

Laten we het over belastingen hebben – niet het meest opwindende onderwerp, maar essentieel. Op het tabblad “Belasting” stel je jouw belastingopties in op basis van jouw bedrijfslocatie en waar je verkoopt. WooCommerce geeft je de flexibiliteit om verschillende belastingtarieven in te stellen voor verschillende regio’s en soorten producten. Zo zorg je ervoor dat je niet overrompeld word wanneer het belastingseizoen aanbreekt.

 • Stap 10: Verzending – Het bij jouw klant thuis krijgen.

Verzending – het make it or break it moment voor veel klanten. Ga naar het tabblad “Verzendmethoden” en bepaal jouw verzendzones en -methoden. Vaste tarieven, gratis verzending of realtime berekeningen op basis van tarieven van vervoerders – jij trekt aan de touwtjes. Jouw klanten zullen van je houden vanwege transparante verzendkosten.

 • Stap 11: Betalingen – Tijd om geld in het laatje te brengen!

Oké, je hebt producten, belastingen en verzending geregeld. Laten we het nu over geld hebben. Ga naar het tabblad “Betalingen” en hier bepaal je hoe je wilt dat je klanten betalen. WooCommerce ondersteunt verschillende betalingsgateways zoals PayPal, Stripe en goede oude creditcards. Verbind je accounts, configureer de instellingen en maak je klaar om geld te gaan verdienen.

 • Stap 12: Accounts en privacy – houd het veilig.

Veiligheid is belangrijk, mijn vriend. Pas onder “Accounts en privacy” de instellingen voor het maken van accounts en privacy aan. Bepaal of klanten moeten inloggen voordat ze afrekenen en stel jouw privacybeleidspagina in. Een veilige winkel is een betrouwbare winkel.

 • Stap 13: E-mails – Blijf in contact met jouw klanten.

Laten we de communicatie met de klant niet vergeten. Ga naar het tabblad “E-mails”, waar je al die e-mailmeldingen die jouw klanten ontvangen, kunt aanpassen. Van orderbevestigingen tot verzendupdates, zorg ervoor dat jouw merkpersoonlijkheid doorschijnt.

 • Stap 14: Geavanceerde instellingen – Voor de dappere zielen.

Zin in een beetje avontuur? Op het tabblad “Geavanceerd” kan je functies zoals foutopsporing inschakelen, SSL forceren en REST API-instellingen aanpassen. Tenzij je een techneut bent, wil je hier misschien voorzichtig te werk gaan. Maar goed, de optie is er als je ooit je handen vuil wilt maken.

 • Stap 15: Customizer – Ontwerp jouw etalage.

Laten we een persoonlijk tintje aan jouw winkel geven. WooCommerce speelt goed met de WordPress Customizer. Ga naar “Weergave” en klik op “Customizer” vanaf jouw dashboard en hier kan je realtime wijzigingen aanbrengen in het uiterlijk van jouw winkel. Pas kleuren, lettertypen en andere ontwerpelementen aan totdat de winkel echt aantrekkelijk wordt voor klanten.

 • Stap 16: Extensies – Geef jouw shop een boost.

Heb je het gevoel dat je winkel wat extra boost nodig heeft? Op het WordPress dashboard in “Extensies” kun je add-ons voor WooCommerce verkennen. Van marketingtools tot extra betalingsgateways, er is een hele wereld aan mogelijkheden om jouw splinternieuwe online winkel een boost te geven. Zie de afbeelding hieronder.

WooCommerce gratis extensies voor meer functionaliteiten.

 • Stap 17: Lanceer de webshop – Laat het de wereld weten.

Oké, je hebt de instellingen onder de knie, je producten toegevoegd en een winkel ontworpen die uniek is. Het is nu tijd om het goede nieuws met de wereld te delen. Druk met trots op die “Launch”-knop. Deel op sociale media, vertel het je vrienden en kijk hoe je digitale imperium zijn eerste stappen zet.

Een online winkel beginnen met WordPress, de conclusie.

En daar heb je het, mijn vriend – een korte cursus over het bouwen van een webshop met behulp van WordPress.org en een e-commerce plugin genaamd WooCommerce. Waarom we WordPress.com links hebben laten liggen, zal je inmiddels wel duidelijk zijn. Zowel WordPress.org als WooCommerce zijn 100% gratis superslimme winkelsoftware. Niet echt gemakkelijk om supersnel even een online shop op te zetten omdat er een leercurve is, maar zeker ook niet al te moeilijk als je de moeite hebt genomen om deze handleiding door te lezen, right? Van het claimen van jouw digitale terrein bij Hostinger, tot het configureren van elke denkbare winkelomgeving, je bent nu eindelijk de trotse eigenaar van een webshop die heel weinig kost. Dus, van harte gefeliciteerd en ga je gang, open die virtuele deuren en laat het online winkelen beginnen!

Bezoek Hostinger.

Lees ook:

De kosten van WordPress.

De innerlijke werking van WordPress.

Vergelijk Wix met WordPress.

Als je wilt kun je ook deze video bekijken: