Kort antwoord.
Er zijn twee WordPress bedrijven namelijk WordPress.org en WordPress.com. Beide systemen zijn uitermate populair en ze hebben allebei hun voordelen en nadelen.
Wat is WordPress.org?
WordPress.org begon op 27 mei 2003 als een simpel blogsysteem. Nu, in 2024, is deze vorm van WordPress uitgegroeid tot een alles in één website ontwerp en management systeem. Met andere woorden, het is een hele slimme websitebouwer geworden. Er zijn maar liefst rond de 11.000 gratis thema’s beschikbaar en elke dag komen er meer bij! Een thema is het ontwerp van je site ook wel template of sjabloon genoemd. Je kunt ongelimiteerd van thema wisselen.
Afgezien van de vele gratis thema’s zijn er maar liefst ongeveer 61.000 gratis plug-ins van derden. Een plugin is een stukje software dat de functionaliteit van de website bouwsoftware aanvult of uitbreidt. Het gebruik van plugins is eveneens ongelimiteerd. Echter, het is adviseerbaar om er zo weinig mogelijk te gebruiken omdat elke plugin de laadsnelheid van je website in negatieve zin kan beïnvloeden. De supersnelle site die je nu leest gebruikt slechts 2 plugins (Classic Editor en LiteSpeed Cache).
Zoals je kunt zien is het allemaal gratis. Echter om WordPress.org gratis te kunnen gebruiken moet je wel eerst een domeinnaam en hosting hebben aangeschaft.
Wat is WordPress.com?
WordPress.com is eveneens een website ontwerp en management systeem.
Er zijn echter enkele kenmerkende verschillen met WordPress.org:
- Hosting en domeinnaam zijn gratis.
Houdt hierbij rekening met het feit dat de gratis domeinnaam slechts een subdomein is waarmee je bijzonder moeilijk hoog kunt ranken in Google. In plaats van een subdomein kan je ook kiezen voor je eigen domeinnaam zodat je jezelf in ieder geval eigenaar kunt noemen van jouw domeinnaam. Echter, houdt er rekening mee dat je in geen enkel geval de echte eigenaar zult zijn van je website. Als je regels overtreedt dan kan je website door het bedrijf worden afgenomen. Bovendien kan je bij dit bedrijf geen .nl of .be domeinnaam kopen. Ook dit gegeven zorgt er helaas voor dat je een hoge positie in de zoekmachines wel kunt vergeten aangezien domein landherkenning een belangrijke ranking factor is.
- Plugins.
Een ander verschil tussen dit geheel gratis systeem en WordPress.org is het feit dat het niet mogelijk is om plugins van derden te installeren. Dit is jammer omdat je, als je eenmaal aan de slag gaat, zult merken dat plugins onontbeerlijk zijn voor de functionaliteit van je site. Stel b.v. dat je je WordPress website wilt verhuizen naar een andere webhost. Bij WordPress.org kun je daarvoor talloze gratis plugins gebruiken maar niet bij WordPress.com. Dit is slechts één voorbeeld uit velen waarbij je echt een plugin nodig hebt. Als je deze beperking wilt elimineren dan zul je een dure upgrade moeten doen.
Zoals je hebt kunnen lezen is de .org versie veruit de beste keuze.
Bezoek Hostinger, de beste WordPress.org webhost van Nederland en België.
Ik benadruk dat ik persoonlijke ervaring heb met Hostinger en dat deze website door hun wordt gehost. Ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een hostingservice.
Lang antwoord.
WordPress.org en WordPress.com zijn twee verschillende platforms die draaien op het WordPress content management systeem (CMS). Hoewel ze dezelfde kerntechnologie en naam delen, dienen ze verschillende doeleinden en richten ze zich op verschillende doelgroepen. In deze uitgebreide uitleg zullen we ingaan op wat WordPress.org en WordPress.com zijn, hoe ze werken, hun belangrijkste verschillen en wanneer je óf het ene systeem óf het andere, het beste kunt gebruiken.
Lange cursus over wat WordPress.org is.
WordPress.org is de open source, zelf gehoste versie van het WordPress platform. “Zelf gehoste” is misschien een beetje verwarrende term maar het betekent hier simpelweg dat jijzelf verantwoordelijk bent voor het vergelijken van hosting services en het kiezen van een WordPress plan. M.a.w. je moet eerst een hostingplan en domeinnaam aanschaffen voordat je WordPress kunt gaan gebruiken. Het systeem vertegenwoordigt de originele en meest gebruikte vorm van WordPress. WordPress.org biedt je de kernsoftware en het framework om een website te bouwen en aan te passen. Hier is een nadere blik op de belangrijkste kenmerken:
- Open Source:
WordPress.org is gebouwd op open source software, wat betekent dat het gratis te gebruiken is en openstaat voor bijdragen van een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en enthousiastelingen. Dit open karakter bevordert innovatie en zorgt voor de beschikbaarheid van tal van thema’s, plug-ins en bronnen.
- Zelf Hosting:
Om WordPress.org te gebruiken, moet je jouw eigen webhosting en domeinnaam verkrijgen. Dit geeft je volledige controle over de infrastructuur, serverconfiguratie en gegevens van jouw website.
- Aanpassing:
WordPress.org maakt uitgebreide aanpassing mogelijk via thema’s en plug-ins. Je kunt kiezen uit duizenden gratis en premium thema’s om het uiterlijk en de functionaliteit van jouw website te wijzigen. Bovendien kan je plug-ins installeren om functies toe te voegen, zoals e-commerce, SEO, contactformulieren en meer.
- Volledige controle:
Met WordPress.org heb je volledige controle over de code, database en bestanden van jouw website. Dit betekent dat je het platform naar behoefte kunt aanpassen en uitbreiden, waardoor je ongeëvenaarde flexibiliteit krijgt.
- Inkomsten genereren:
WordPress.org maakt verschillende opties voor het genereren van inkomsten mogelijk, waaronder het weergeven van advertenties, het verkopen van producten of services en het accepteren van donaties. Je kunt je eigen advertentiestrategie implementeren en 100% van de inkomsten behouden.
Hoe werkt WordPress.org?
Om te begrijpen hoe WordPress.org werkt heb je inzicht nodig in de belangrijkste componenten van het systeem:
- Webhosting:
Om aan de slag te gaan met WordPress.org, heb je een webhosting service nodig. Webhosting providers bieden serverruimte, waar je WordPress kunt installeren en de bestanden en databases van jouw website kunt opslaan. Zie hieronder de lage prijzen van Hostinger.
- Domeinnaam:
Je hebt ook een domeinnaam nodig, die dient als het adres van jouw website (bijvoorbeeld www.jouwwebsite.com). Je kunt domeinnamen kopen bij domein registrars en bij webhosts.
- WordPress installatie:
Zodra je webhosting en een domeinnaam hebt, kun je WordPress op jouw server installeren. Veel hostingproviders bieden WordPress installaties met één klik aan, waardoor dit proces eenvoudig is.
- Thema’s:
Na het installeren van WordPress kun je een thema kiezen dat het ontwerp en de lay-out van jouw website definieert. WordPress.org biedt een uitgebreide bibliotheek met gratis thema’s en je kunt ook premium thema’s kopen van derden.
- Plug-ins:
Om de functionaliteit van jouw website uit te breiden, kan je plug-ins installeren. Plug-ins zijn als apps voor jouw WordPress site en voegen functies toe zoals integratie van sociale media, SEO optimalisatie, e-commercemogelijkheden en meer.
- Content creatie:
Je kunt verschillende soorten inhoud maken en beheren, waaronder blogposts, pagina’s, afbeeldingen, video’s en meer, met behulp van het WordPress dashboard. De ingebouwde editor maakt het eenvoudig om inhoud op te maken en te publiceren.
- Aanpassing:
WordPress.org stelt je in staat om het uiterlijk en de functionaliteit van jouw site naar wens aan te passen. Je kunt thema’s wijzigen, aangepaste code toevoegen en CSS gebruiken om elementen op te maken.
- Onderhoud en updates:
Het regelmatig bijwerken van WordPress, thema’s en plug-ins is cruciaal voor beveiliging en prestaties. Het CMS biedt automatische updates, maar je moet ook handmatige controles en back-ups uitvoeren. Dat laatste is echter niet nodig als je webhost dat voor je doet.
- SEO en optimalisatie:
Je kunt jouw site optimaliseren voor zoekmachines met behulp van verschillende SEO plug-ins en -technieken. Dit helpt de zichtbaarheid van jouw site in de resultaten van zoekmachines te verbeteren.
- Beveiliging:
Als site-eigenaar ben je verantwoordelijk voor het beveiligen van jouw WordPress website. Dit omvat het gebruik van sterke wachtwoorden, het implementeren van beveiligings plugins en het waakzaam blijven voor potentiële kwetsbaarheden.
Bezoek Hostinger, de snelste webhost van Nederland en België.
Lange cursus over wat WordPress.com is.
WordPress.com is een gehost platform voor het bouwen van websites dat een meer gebruiksvriendelijke en vereenvoudigde benadering biedt voor het maken van websites en blogs. Het is een commerciële service die wordt beheerd door Automattic (website in het Engels), het bedrijf dat mede is opgericht door Matt Mullenweg, een van de oorspronkelijke makers van WordPress. WordPress.com is ontworpen voor particulieren, bloggers, kleine bedrijven en iedereen die op zoek is naar een probleemloze manier om een online aanwezigheid op te zetten. Hier zijn de belangrijkste kenmerken:
- Gehoste service:
WordPress.com is een volledig gehost platform, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over webhosting, serverbeheer of software-updates. Automattic zorgt voor de technische aspecten, zodat je je kunt concentreren op het maken van inhoud.
- Gebruiksgemak:
WordPress.com biedt een gebruiksvriendelijke interface die het maken van websites vereenvoudigt. Je kunt snel aan de slag, ook als je weinig tot geen technische ervaring hebt.
- Beperkte aanpassing:
Hoewel WordPress.com enkele aanpassingsopties biedt, zijn ze veel beperkter in vergelijking met de zelf gehoste versie. Je kunt kiezen uit een selectie van thema’s en een eenvoudige thema aanpasser gebruiken om wijzigingen aan te brengen in lettertypen, kleuren en lay-outs.
- Ingebouwde functies:
De websitebouwer bevat verschillende ingebouwde functies, zoals basis SEO tools, integratie van sociale media en analyses. Voor de meeste geavanceerde functies zijn echter premium- of bedrijfsabonnementen vereist.
- Opties voor het genereren van inkomsten:
Afhankelijk van jouw abonnement kan je inkomsten genereren met jouw site via advertenties, e-commerce en premium content. Automattic deelt een gedeelte van de advertentie-inkomsten met gebruikers van het gratis abonnement.
- Onderhoudsvrij:
De webhost zorgt voor back-ups, beveiliging en software-updates, waardoor de onderhoudslast voor website-eigenaren wordt geminimaliseerd.
Hoe werkt WordPress.com?
WordPress.com vereenvoudigt het proces voor het maken van WordPress websites door veel technische aspecten voor je af te handelen:
- Aanmelden:
Om het systeem te kunnen gebruiken, moet je je aanmelden voor een account op hun website. Ze bieden zowel gratis als betaalde abonnementen aan, elk met verschillende niveaus van functies en aanpassingsopties. Hieronder zie je een afbeelding die laat zien hoe je je kunt aanmelden.
- Domeinnaam:
Het systeem biedt een gratis subdomein (bijv. jouwsite.wordpress.com) voor gebruikers van het gratis abonnement. Je kunt ook je eigen domeinnaam kopen (bijvoorbeeld www.jouwsite.com) tenzij je er voor kiest om je eigen, reeds bestaande, domeinnaam te gebruiken.
- Thema’s:
Je kunt kiezen uit een selectie van gratis en premium thema’s. Hoewel je deze thema’s tot op zekere hoogte kunt aanpassen, is het aanpassingsniveau veel beperkter in vergelijking met de zelf gehoste versie.
- Content Creatie:
Het maken en beheren van inhoud op WordPress.com is vergelijkbaar met WordPress.org. Je kunt blogberichten schrijven, pagina’s maken, media uploaden en jouw inhoud organiseren met behulp van de ingebouwde editor.
- Aanpassing:
De sitebouwer biedt een thema aanpasser waarmee je basiswijzigingen kunt aanbrengen in het uiterlijk van jouw site. Je kunt echter geen aangepaste thema’s uploaden of de onderliggende code van de site wijzigen.
- Plug-ins:
In tegenstelling tot het zelf gehoste systeem ondersteunt dit CMS geen plug-ins van derden. In plaats daarvan biedt het slechts enkele van tevoren ingebouwde functies en hulpmiddelen om de functionaliteit enigszins te kunnen uitbreiden.
- SEO en analyse:
De websitebouwer omvat basis SEO tools en site-analyses. Je kunt jouw inhoud optimaliseren voor zoekmachines en de prestaties van je site volgen.
- Inkomsten genereren:
Afhankelijk van het abonnement kan je inkomsten genereren met je site via advertenties, e-commerce en het verkopen van premium inhoud. Sommige opties voor het genereren van inkomsten zijn echter beperkt.
WordPress uitgelegd, een conclusie.
WordPress vertegenwoordigt twee verschillende maar nauw verwante platforms, beide gebouwd rond een krachtig content management systeem (CMS). Elk platform speelt in op verschillende gebruikersbehoeften en -voorkeuren en biedt unieke voordelen en beperkingen.
WordPress.org is de zelf gehoste, open source versie van WordPress. Het biedt ongeëvenaarde flexibiliteit, controle en aanpassingsopties.
Gebruikers die het zelf gehoste CMS kiezen, zijn meestal individuen, bedrijven en ontwikkelaars die op zoek zijn naar volledig eigendom van hun websites, de mogelijkheid om thema’s en plug-ins van derden te installeren en de vrijheid om hun sites aan te passen aan specifieke vereisten. Het beheren van een zelf gehoste WordPress site vereist echter meer technische knowhow, inclusief een vrij steile leercurve en iets meer onderhoud.
Het niet zelf gehoste CMS biedt daarentegen een gehoste, gebruiksvriendelijke benadering van het maken van websites. Het is een uitstekende keuze voor particulieren en kleine bedrijven die op zoek zijn naar een probleemloze manier om een online aanwezigheid op te zetten. Het systeem vereenvoudigt de technische aspecten van websitebeheer, inclusief hosting, back-ups en updates, waardoor het toegankelijk is voor gebruikers met verschillende niveaus van technische expertise. Hoewel het gemak biedt, wordt het geleverd met vele beperkingen op aanpassing en geavanceerde functionaliteit in vergelijking met de zelf gehoste versie.
Kortom, de keuze tussen WordPress.org en WordPress.com hangt af van jouw specifieke behoeften, technische vaardigheid en doelstellingen.
Kies het zelf gehoste CMS als je waarde hecht aan volledige eigendom en controle, uitgebreide aanpassingsopties en de mogelijkheid om geavanceerde functies te implementeren via thema’s en plug-ins van derden. Deze optie is ideaal voor bedrijven, ontwikkelaars en gebruikers met specifieke technische vereisten.
Kies voor WordPress.com als je prioriteit geeft aan gebruiksgemak, weinig onderhoud en een eenvoudig installatieproces. WordPress.com is geschikt voor bloggers, persoonlijke websites, kleine bedrijven of iedereen die snel een online aanwezigheid wil vestigen zonder de complexiteit van zelf hosting.
Beide platforms hebben hun sterke en zwakke punten en de beslissing komt uiteindelijk neer op jouw individuele doelen en comfortniveau met websiteontwerp en -beheer. Welke optie je ook kiest, WordPress blijft een veelzijdig en populair CMS dat miljoenen websites aandrijft en het CMS blijft evolueren om aan de uiteenlopende behoeften van zijn gebruikers te voldoen.
Bezoek Hostinger, de snelste webhost van België en Nederland.
Lees ook:
Hoe maak je een webshop met WordPress.
Tot slot kun je ook onderstaande video bekijken als je meer visueel bent ingesteld: