Kosten WordPress.org en WordPress.com in 2024: gratis of niet?

Kort antwoord over WordPress.org (alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W.).

Deze beste versie van WordPress kost geld maar niet veel.

WordPress is een CMS (contentmanagementsysteem) waarmee je, relatief gemakkelijk, een website kunt bouwen. Deze software kan gratis worden gedownload van de WordPress.org website. Daarmee importeer je deze open source software naar je computer hetwelk je dus geen cent kost. Hierna kan je beginnen met het bouwen van een website op je eigen computer. Maar, daarmee ben je er nog niet. Als je wilt dat jouw site zichtbaar is voor de hele wereld dan zul je een webhost moeten vinden en je zult tevens een domeinnaam moeten aanschaffen. Webhosts zijn de enige bedrijven die je site online kunnen brengen en houden. Nou, het punt is dat professionele hostingbedrijven hun services niet gratis aanbieden. Dus, zelfs als WordPress gratis is, zul je toch je portemonnee moeten opentrekken of je dat nu leuk vind of niet. Wel is het zo dat hosting helemaal niet duur hoeft te zijn. De goedkoopste aanbiedingen kunnen worden beschouwd als bijna kosteloos. Het beste voorbeeld hiervan is de webhost Hostinger die hoge kwaliteit WordPress hosting aanbiedt voor slechts 2.99 euro per maand waarbij jouw nieuwe domeinnaam niets kost voor het eerste jaar. En je hoeft niets te downloaden en te installeren omdat de host dat al van te voren voor je heeft gedaan. Een hele goede deal dus! Ik benadruk dat ik persoonlijke ervaring heb met Hostinger en dat deze website door hun wordt gehost. En, ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een hostingservice.

Bezoek Hostinger, de beste en goedkoopste webhost van Nederland en België.

Lang antwoord (alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W.).

Wat zijn de kosten voor WordPress in 2024 of is het gratis?

WordPress is een alomtegenwoordige naam geworden op het gebied van het maken van websites en contentbeheer en biedt twee primaire platforms: WordPress.org en WordPress.com. De vraag of deze diensten echt kosteloos zijn moet genuanceerd worden benaderd aangezien beide platforms verschillende gradaties van gratis toegankelijkheid bieden met onderliggende kosten voor geavanceerde functies en functionaliteiten.

Kosten WordPress.org, de zelf gehoste oplossing.

Persoonlijk vind ik de uitdrukking “zelf gehoste” nogal verwarrend want het suggereert dat jij je website host op je eigen computer. Nou, dat is dus helemaal niet zo, want er wordt alleen maar mee bedoeld dat je zelf een hostingprovider moet zien te vinden. Onthoud dit alsjeblieft goed want de uitdrukking “zelf gehoste” wordt meerdere malen gebruikt in de rest van dit artikel. WordPress.org wordt vaak aangeprezen als de meest flexibele en krachtigste optie van de twee bovengenoemde platforms. Hiermee kunnen gebruikers de WordPress software downloaden en hosten op de servers van een webhost. In de kern is WordPress.org inderdaad gratis en kunnen gebruikers genieten van de basisfunctionaliteiten van een contentmanagementsysteem zonder directe kosten. Het is echter essentieel om de potentiële kosten van een dergelijke WordPress website te nader te onderzoeken:

 • Domeinnaam:

Hoewel de software dus gratis is, moeten gebruikers een domeinnaam voor hun website kopen. Domeinkosten variëren afhankelijk van de gekozen domeinextensie (bijv. .nl, .be, .com enz.) en van de tarieven die een aanbieder hanteert. Gemiddeld kan een domeinnaam tussen de € 10 en € 20 per jaar kosten. Echter, reeds bestaande domeinnamen zijn, over het algemeen, veel duurder en variëren van ongeveer 50 tot miljoenen euro’s afhankelijk van de populariteitsscore van het betreffende domein of, indien er een site is geïnstalleerd op het betreffende domein, van die website. Aan de andere kant zijn er, zoals eerder vermeld, ook hostingbedrijven zoals Hostinger die klanten een gratis domein aanbieden voor het eerste jaar.

 • Webhosting:

De belangrijkste kostenpost die met dit CMS gepaard gaat, is webhosting. Aangezien je jouw site zelf host, moet je een hostingprovider kiezen. Hostingkosten variëren op basis van factoren zoals prestaties van de server, opslagruimte, bandbreedte en extra functies. Simpele shared (gedeelde) hostingplannen (alle klanten delen dezelfde server) kunnen beginnen bij ongeveer € 3 tot € 10 per maand, maar robuustere opties of beheerde WordPress hosting kunnen meer kosten. Andere vaak gebruikte webhosting vormen zijn virtual private server (VPS) en dedicated hosting. VPS (je hebt je eigen virtuele server) vraagt ongeveer € 20 tot € 50 per maand van je portemonnee terwijl dedicated hosting (je hebt je eigen fysieke server) varieert vanaf ongeveer € 50 tot € 250 per maand. Tot slot is er ook nog een andere, veiligere vorm van shared hosting, cloud hosting genoemd (bij cloud servers wordt de hosting wereldwijd verspreid over multiple servers om downtime te voorkomen). Bij deze laatste vorm wordt de rekening gebaseerd op het maandelijkse gebruik van alle hostingbronnen waarbij de kosten behoorlijk hoog kunnen oplopen. Reken, in dit geval, maar op een minimum van € 50 tot duizenden euro’s per maand. Hieronder vind je een overzicht van Hostinger’s prijzen:

De 3 WordPress hosting plannen van Hostinger inclusief de prijzen.

 • Thema’s en plug-ins:

Hoewel de WordPress bibliotheek een overvloed aan kosteloze thema’s en plug-ins biedt, zoeken gebruikers regelmatig premium opties voor verbeterd ontwerp en functionaliteit. Premium thema’s en plug-ins kunnen variëren van € 20 tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van de complexiteit en functies die ze bieden. De betalingswijzen variëren van eenmalige – tot maandelijks of jaarlijks terugkerende betalingen. Dan zijn er ook nog thema aanbieders die met abonnementen werken waarbij de abonnee bijvoorbeeld dagelijks een specifieke hoeveelheid thema’s kan downloaden of zelfs onbeperkt thema’s kan gebruiken. De prijzen van deze abonnementen zijn vanaf ongeveer 50 euro per jaar voor een of meerdere thema’s tot een eenmalige kostenpost van rond de 550 euro voor een levenslang abonnement met toegang tot alle thema’s.

 • Ontwikkelaars- of ontwerperskosten en onderhoud:

Voor gebruikers die niet over de technische kennis en vaardigheid beschikken om hun WordPress site te ontwerpen en te ontwikkelen en het ook niet kunnen of willen leren, wordt het inhuren van een ontwikkelaar of ontwerper noodzakelijk. Professionele diensten kunnen extra eenmalige kosten met zich meebrengen, variërend van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de omvang van het project. Het kan ook zijn dat de designer werkt op basis van een uurtarief van bv. 50 euro. En, als je na het ontwerp niet in staat bent om je site zelf te onderhouden, dan zal je een meestal dure designer moeten inhuren voor die taak hetwelk gemakkelijk 35 euro per uur of meer kan bedragen tenzij er met een maandabonnement wordt gewerkt. Dat laatste wordt aangeboden vanaf € 25 to honderden euro’s per maand.

 • SEO (zoekmachineoptimalisatie):

Zoekmachineoptimalisatie of SEO, is de praktijk waarbij websites worden geoptimaliseerd om de vindbaarheid ervan in de resultaten van zoekmachines beter te maken en organisch (niet betaald) verkeer aan te trekken. Als je er geen idee van hebt hoe zoekmachineoptimalisatie werkt dan zul je dat of moeten leren of je huurt een expert in. Het kostenplaatje hiervan ziet er ongeveer zo uit: € 25 – € 50 per uur voor SEO freelancers, € 50 – € 100 per uur voor middelgrote SEO bureaus en € 100 – € 150 per uur voor grote- en gerenommeerde SEO bureaus.

 • Onderhoud en beveiliging:

Om de veiligheid en optimale prestaties van een WordPress site te garanderen, is voortdurend onderhoud nodig. Gebruikers kunnen investeren in plug-ins, back-upoplossingen en andere tools om hun website te beschermen. Hoewel er gratis opties beschikbaar zijn, kunnen premium services uitgebreidere bescherming en functies bieden, vaak met abonnementskosten.

 • SSL certificaat:

Om jouw website te beveiligen met HTTPS is een SSL certificaat essentieel. Terwijl veel hostingproviders gratis SSL certificaten aanbieden, kunnen anderen daarvoor extra kosten in rekening brengen. Prijzen voor premium SSL certificaten kunnen variëren van € 10 tot € 100 per jaar of meer.

Samenvattend, hoewel de WordPress software zelf gratis is, draaien de bijbehorende kosten voornamelijk om domeinregistratie, webhosting, premium thema’s en plug-ins, professionele services, betaalde onderhoudstools en prijzige beveiligingsmaatregelen. Ondanks al deze mogelijke uitgaven kan de zelf gehoste versie heel goedkoop zijn. Voorwaarde is wel dat je een redelijke kennis hebt van HTML en het liefst ook wat weet van PHP en SEO en dat je uitsluitend gebruik maakt van kosteloze thema’s en plugins zoals ik doe. En, omdat Hostinger mijn host is, heb ik geen plugin voor beveiliging nodig en ook geen backup plugin. Hoe minder plugins je nodig hebt des te sneller is jouw site. Vandaar dat de site die je nu leest een van de snelste ter wereld is. Je kunt dat testen als je wilt met Google Pagespeed Insights.

Bezoek Hostinger.

Kosten WordPress.com, de gehoste oplossing.

WordPress.com daarentegen is een volledig gehoste oplossing van Automattic, het bedrijf achter WordPress. Je hoeft dus in principe niets te betalen voor hosting terwijl het aangeboden subdomein eveneens kosteloos is. Het platform biedt een scala aan abonnementen, waaronder dus een gratis abonnement. Maar, laten we desondanks toch maar even een kijkje nemen naar de onkosten die gepaard kunnen gaan met deze aanbieder:

 • Gratis abonnement:

Dit WordPress platform biedt dus een gratis abonnement, waarmee gebruikers een website kunnen maken met een subdomein (bijv. jouwwebsite.wordpress.com). Dit brengt echter vele beperkingen met zich mee, waaronder het opnemen van advertenties op jouw site, het onvermogen om aangepaste thema’s te gebruiken, de onmogelijkheid om plugins te installeren, een beperkte hoeveelheid opslagruimte (1 GB) terwijl het met een kosteloos subdomein zo goed als onmogelijk is om hoog te ranken in Google. Dus, als je producten of diensten online wilt gaan verkopen dan adviseer ik om voor een betaald abonnement te kiezen met je eigen domein. Hieronder een overzicht van de prijzen:

De prijzen van WordPress.com.

 • Eigen domein:

Om het subdomein te verwijderen en een eigen domein te gebruiken, moeten gebruikers upgraden naar een betaald hosting abonnement. Domeinregistratiekosten zijn extra en kunnen variëren van € 12 tot € 20 per jaar. Een .nl of .be domein is niet mogelijk bij dit systeem. Dit maakt hoog ranken in google.nl of google.be niet echt onmogelijk, zoals het geval is met een subdomein, maar wel nog steeds een stuk moeilijker omdat de land herkenning van domeinnamen een belangrijke ranking factor is.

 • Premium abonnementen:

Het bedrijf biedt verschillende premium abonnementen met uiteenlopende functies. Deze abonnementen, zoals Personal, Premium, Business en Commerce, hebben verschillende prijspunten. De kosten variëren van € 4 tot € 45 per maand (jaarlijks gefactureerd). Het Enterprise abonnement is verkrijgbaar vanaf maar liefst 25.000 dollar per jaar. Elk abonnement biedt extra voordelen, waaronder meer opslagruimte, de mogelijkheid om advertenties te verwijderen, toegang tot premium thema’s of plugins, of een betere beveiliging.

 • Thema’s en aanpassing:

Hoewel de webhost een selectie van gratis thema’s biedt, zijn premium thema’s beschikbaar tegen een meerprijs, variërend van € 20 tot € 200 of ze worden zonder kosten aangeboden bij een betaald abonnement. Aanpassingsopties, zoals geavanceerde ontwerpaanpassing en CSS bewerking, worden vaak ontgrendeld met premium abonnementen.

 • Plug-ins:

In tegenstelling tot de zelf gehoste versie legt deze gehoste versie beperkingen op voor het installeren van plug-ins van derden. Om toegang te krijgen tot geavanceerde functionaliteiten via plug-ins, moeten gebruikers zich abonneren op de Business- , e-Commerce – of Enterprise abonnementen, die, zoals gezegd, hogere kosten met zich meebrengen.

 • e-Commerce kosten:

Aan gebruikers die online winkels runnen, worden, bij het ontvangen van betalingen door klanten, over het algemeen transactiekosten in rekening gebracht die aan WordPress moeten worden betaald in de vorm van een commissie. De commissietarieven zijn als volgt: gratis abonnement: 10% commissie (plus standaard verwerkingskosten), Personal: 8% (plus standaard verwerkingskosten), Premium: 4% (plus standaard verwerkingskosten), Business Plan: 2% (plus standaard verwerkingskosten) voor standaard WooCommerce betaalfuncties (WooCommerce is een e-commerce plugin voor het ontwerpen en beheren van een webshop en het ontvangen van betalingen), Commerce en Enterprise Plan: 0% plus standaard verwerkingskosten voor alle betaalfuncties. Dus zelfs op de allerduurste plannen betaal je toch nog “verwerkingskosten”. Het bedrijf vermeldt niet hoe hoog deze betalingen zijn dus dat kan ik je helaas niet vertellen.

 • Opslag upgrades:

Het gratis abonnement wordt geleverd met 1 GB opslagruimte, maar als gebruikers meer ruimte nodig hebben, kunnen ze opslag upgrades kopen. Extra opslagkosten variëren van € 20 tot € 300 per jaar, afhankelijk van de benodigde opslag.

Kortom, hoewel er een abonnement is waarvoor geen betaling is vereist, moeten gebruikers eventuele extra kosten zorgvuldig overwegen, inclusief eigen domeinen, premium abonnementen, thema-aankopen, toegang tot plug-ins, e-Commerce kosten en opslag upgrades. Al met al heb ik de indruk dat, als je echt professioneel te werk wilt gaan, de zelf gehoste versie uiteindelijk veel goedkoper is. Kijkend naar mezelf als zeer tevreden klant van Hostinger, betaal ik slechts 2.99 euro per maand voor maar liefst 100 GB opslagruimte plus slecht 4.99 euro per jaar voor mijn domein webhostingkeuze.nl. En dat is alles omdat ik niets hoef te betalen voor de plugins en het thema dat ik momenteel gebruik!

Vergelijkende analyse: WordPress.org versus WordPress.com.

Bij het vergelijken van beide platforms hangt de keuze tussen de twee af van individuele behoeften, technische vaardigheid en budgetoverwegingen:

 • Flexibiliteit en controle:

WordPress.org biedt ongeëvenaarde flexibiliteit en controle, aangezien gebruikers het volledige eigendom van hun websites hebben. Ze kunnen elk thema of elke plug-in installeren, code aanpassen en controle hebben over hosting. WordPress.com, hoewel gebruiksvriendelijk, legt bepaalde beperkingen op, vooral op het gratis abonnement waarbij je website b.v. zomaar kan worden verwijderd als men vindt dat je bepaalde regels aan je laars hebt gelapt.

 • Kostenoverwegingen:

Het zelf gehoste CMS kan kosteneffectiever zijn voor gebruikers die bereid zijn om betaalde hosting en domeinregistratie aan te schaffen en deze zelf te beheren. Het vereist echter een hoger niveau van technische kennis. Het gehoste systeem, met zijn verschillende abonnementen, kan een eenvoudigere oplossing zijn, maar kan hogere eenmalige en/of doorlopende kosten met zich meebrengen op basis van de geselecteerde functies.

 • Technische expertise:

Het zelf gehoste CMS is meer geschikt voor gebruikers met technische vaardigheden of mensen die bereid zijn professionals in te huren voor ontwikkeling en onderhoud. Aan de andere kant richt het gehoste CMS zich op een breder publiek, inclusief beginners, door hosting en technische aspecten af te handelen.

 • Inkomsten genereren:

De zelf gehoste versie biedt meer flexibiliteit voor strategieën die inkomsten kunnen genereren, zoals advertentieplaatsing en affiliate marketing. Hier staat de gehoste versie tegenover met specifieke richtlijnen waarbij gebruikers mogelijk moeten upgraden naar duurdere abonnementen voor het genereren van inkomsten.

 • Schaalbaarheid:

Voor gebruikers die aanzienlijke groei en schaalbaarheid verwachten, biedt WordPress.org de schaalbaarheid die nodig is voor complexe en grootschalige websites. WordPress.com heeft beperkingen op bepaalde functies en functionaliteiten, vooral op de gratis en de goedkopere abonnementen.

De WordPress kosten en de ware aard van “gratis”. Onze conclusie.

In het WordPress ecosysteem is de term “gratis” inderdaad van toepassing, maar er zijn addertjes onder het gras. Zowel WordPress.org als WordPress.com bieden kosteloze toegangspunten, maar de ware aard van vrijheid strekt zich uit tot de mogelijkheid om keuzes en kosten te maken op basis van individuele voorkeuren en vereisten:

 • Vrijheid bij de zelf gehoste versie:

WordPress.org biedt vrijheid in termen van volledige controle, onbeperkt maatwerk en de mogelijkheid om kosteneffectieve opties voor hosting en domeinen te kiezen. Deze vrijheid vereist echter een bepaald niveau van technische expertise en de bereidheid om door de complexiteit van zelf hosting te navigeren.

 • Vrijheid bij de gehoste versie:

WordPress.com vereenvoudigt het proces voor gebruikers, maar introduceert kosten in verband met premium abonnementen, een eigen domein en extra functies. De vrijheid ligt hier uitsluitend in de mogelijkheid om een plan te kiezen dat aansluit bij specifieke behoeften.

 • Is WordPress gratis?

Kortom, het antwoord op de vraag of WordPress gratis is, is “ja”, maar dat geldt uitsluitend voor diegenen die het gratis abonnement van WordPress.com gebruiken zonder een eigen domeinnaam aan te vragen en zonder ook maar enige upgrade. Voor alle andere gebruikers, en dat is de ruime meerderheid, zijn er dus duidelijk kosten verbonden aan WordPress.

Nog niet aangemeld bij Hostinger? Je kunt dat nu hier doen.

Als je meer visueel bent ingesteld dan kan je ook deze video bekijken: