Kosten webhosting 2024. Maak het goedkoop!

Kort antwoord.

Webhosting prijzen in 2024.

(Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW).

Vooral als je net begint is webhosting heel goedkoop. Je kiest eenvoudig voor een hostingplan dat wordt gedeeld met andere klanten. Dit heet gedeelde of shared hosting. Dit delen van de kosten drukt de prijs uiteraard omlaag. In de meeste gevallen zal je zeker niet meer dan rond de 5 euro per maand kwijt zijn hetwelk gelijk staat aan ongeveer 60 euro per jaar. Je hebt hierbij de optie om, onder andere, voor het maken van een WordPress site te kiezen. Indien dat je keuze is dan is het mogelijk dat de serviceprovider wat extra kosten in rekening brengt maar dat kan nooit veel zijn. Aan de andere kant zijn er ook echte koopjes zoals die van de top webhost Hostinger. Zij bieden gedeelde hostingplannen (inclusief WordPress) aan vanaf slechts 2.99 € per maand oftewel 35.88 € per jaar.

Aan de andere kant, als je al een succesvolle website hebt, dan is een VPS (Virtual Private Server) plan waarschijnlijk geschikter voor jou. Je deelt weliswaar de webserver met andere gebruikers maar jouw virtuele server is volledig gescheiden van anderen. Bovendien heb je meer vrijheid in de zin dat je, indien gewenst, je eigen besturingssysteem kunt installeren en je eigen software. De kosten vallen over het algemeen iets hoger uit dan gedeelde plannen en variëren van € 20 tot € 40 per maand. Dit staat gelijk aan € 240 tot € 480 per jaar. Echter, er zijn ook goedkopere aanbiedingen zijn zoals die van het kwaliteitsbedrijf Hostinger waarbij je de goedkoopste VPS al vanaf € 4.99 per maand kunt bestellen (€ 59.88 per jaar).

Voor grote projecten of grote bedrijven zijn er tenslotte ook de Cloud opties en dedicated servers. Deze plannen kunnen oplopen tot duizenden euro’s per maand oftewel tienduizenden euro’s per jaar. Echter, bij Hostinger kun je al hele goede Cloudhosting kopen vanaf slechts 9.99 € per maand (€ 119.88 per jaar).

Verderop in dit artikel geef ik een nadere uitleg over wat de verschillende soorten plannen inhouden.

Bezoek Hostinger, de beste en goedkoopste webhost van Nederland en België.

Ik benadruk dat ik persoonlijke ervaring heb met Hostinger en dat deze website door hun wordt gehost. Ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een hostingservice.

Lang antwoord.

Hieronder behandel ik het volgende:

Inhoudsopgave.

Hoeveel webhosting kost.

Webhosting is de hoeksteen van de digitale wereld en drijft websites, applicaties en online bedrijven aan. Het begrijpen van de kosten die gepaard gaan met webhosting is essentieel voor jou. De kosten voor webhosting kunnen aanzienlijk variëren en in deze gids zal ik de verschillende factoren toelichten die van invloed zijn op deze kosten, de verschillende soorten hostingplannen en de redenen achter de aanzienlijke prijsverschillen. Dit alles zou je een veel beter inzicht moeten geven in het kostenplaatje van hosting. Maar, ik kan nu al samenvattend het volgende verklappen:

 • De meesten die net zijn begonnen met hun eerste website, kiezen voor shared (gedeelde) plannen simpelweg omdat deze oplossingen het goedkoopst zijn. Bij shared hosting deel je de webserver met een aantal andere klanten. Dus je deelt de prijs van zo’n plan met anderen. Dat kost gemiddeld zo’n € 3 per maand. Deze prijs kan wat lager of iets hoger uitvallen, afhankelijk van de provider.
 • Dan gaan we een stapje omhoog en nu komen we terecht bij VPS. Bij VPS deel je een server nog steeds met anderen maar, tegelijkertijd is jouw deel van de server volledig afgeschermd tegen problemen die anderen met hun servergedeelte zouden kunnen ondervinden. Dit geeft jou dus meer veiligheid en daarom betaal je wat meer dan bij shared pakketten. Denk hierbij aan € 20 tot € 40 per maand. Echter, er zijn, zoals eerder gezegd, ook goedkopere aanbiedingen.
 • Nog verder omhoog gaande komen we bij Cloud aanbiedingen. Hierbij betaal je afhankelijk van hoeveel bronnen je gebruikt. Gebruik je weinig bronnen dan ben je goedkoop uit. Echter, als je veel bronnen (vaak inclusief ondersteuning) gebruikt dan kan het duur uitvallen. Reken in ieder geval maar op een minimum van € 50 maandelijks.
 • Tot slot kan je ook een dedicated server huren. Hierbij wordt er niets gedeeld omdat jij de enige gebruiker bent. Dit is de duurste oplossing. Van minimaal € 50 tot maandelijks wel duizenden euro’s.

Factoren die van invloed zijn op webhostingkosten.

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de kosten van webhosting. Deze factoren omvatten:

 • Hostingprovider.

De keuze van de hostingprovider speelt een belangrijke rol in de prijsstelling. Gevestigde providers met een sterke reputatie rekenen vaak hogere tarieven, terwijl nieuwere of minder bekende providers lagere prijzen kunnen hanteren om klanten aan te trekken. Het niveau van service, ondersteuning en betrouwbaarheid kan per provider verschillen, wat van invloed is op de prijs. Wat eveneens kosten beïnvloed is de mate van automatisering die een webhost toepast. Hoe meer automatisering des te lager zijn de kosten. Een goed voorbeeld hiervan is de AI website bouwer van Hostinger.

 • Bronnen en prestaties.

De hoeveelheid serverbronnen die aan een website is toegewezen, heeft rechtstreeks invloed op de hostingkosten. Deze bronnen omvatten CPU, RAM, opslagruimte en bandbreedte. Websites met veel verkeer of bronintensieve applicaties vereisen meer bronnen, wat, normaal gesproken, resulteert in hogere hostingkosten.

 • Domein registratie.

Naast hosting is het registreren van je domeinnaam noodzakelijk om een online aanwezigheid op te zetten. De prijzen voor domeinregistratie zijn afhankelijk van factoren zoals de domeinextensie (bijvoorbeeld .nl en .be) en van het bedrijf dat domeinen verkoopt. Prijzen variëren meestal van € 10 tot € 50 per jaar, met premium domeinen waarvoor (veel) hogere prijzen worden gevraagd. Er zijn veel webhosts die een gratis domeinnaam aanbieden voor het eerste jaar. Dus eigenlijk hoef je je over deze geringe kosten geen zorgen te maken.

 • SSL Certificaat.

Een SSL certificaat (Secure Sockets Layer) is essentieel voor het beveiligen van gegevensoverdracht tussen je website en de browsers van jouw bezoekers. De meeste hostingproviders bieden SSL certificaten gratis aan, terwijl anderen er geld voor in rekening kunnen brengen. De kosten zijn afhankelijk van het type certificaat, zoals enkeldomein, wildcard of multi-domein, en kunnen variëren van € 0 tot € 100 of meer per jaar. Dus, zoals gezegd, het is meestal gratis inbegrepen in je hostingplan.

 • Back-up en beveiliging.

Het maken van een back-up van de gegevens van je website en het waarborgen van de beveiliging ervan zijn van vitaal belang voor het behoud van een betrouwbare online aanwezigheid. Hostingproviders kunnen geautomatiseerde back-up- en beveiligingsfuncties aanbieden als onderdeel van hun pakketten, en deze services kunnen de kosten beïnvloeden. Over het algemeen variëren de back-up- en beveiligingskosten van € 0 tot € 20 per maand (€ 0 tot € 240 per jaar). Dit betekent dat, tenzij je het goedkoopste plan kiest, back-ups en beveiliging meestal zijn inbegrepen in de hostingprijs. In dat geval betaal je dus niets extra.

 • Ondersteuning en klantenservice.

Het niveau van klantenondersteuning en technische ondersteuning door jouw hostingprovider kan van invloed zijn op de kosten. Premium ondersteuningsopties, zoals 24/7 live chat, telefonische ondersteuning en toegewijde accountmanagers, kunnen gepaard gaan met hogere hostingkosten. Budgethosting providers kunnen beperkte ondersteuningsopties bieden of extra kosten in rekening brengen voor persoonlijke hulp. Echter, het vorenstaande kan je, in de meeste gevallen, negeren omdat goede webhosting bedrijven niets extra’s in rekening zullen brengen voor ondersteuning en klantenservice..

 • Extra functies.

Hostingproviders bieden vaak extra functies en services aan die van invloed kunnen zijn op de kosten. Deze functies kunnen content delivery networks (CDN’s) omvatten voor snellere laadtijden, websitebouwers, e-mailhosting en verschillende software-integraties. De kosten van deze functies kunnen sterk variëren op basis van de provider en het specifieke pakket of plan dat je hebt gekozen.

Soorten webhosting.

Er zijn verschillende soorten plannen beschikbaar, elk gericht op verschillende behoeften en budgetten. De primaire soorten webhosting zijn onder meer:

 • Shared Hosting.

Shared hosting is een van de meest kosteneffectieve opties voor jou, geschikt voor kleine websites, blogs en persoonlijke projecten. Jouw website deelt dezelfde server en bronnen met andere sites, waardoor het economisch verantwoord is. Typische shared hostingkosten variëren vanaf minimaal ongeveer drie euro maandelijks (36 euro jaarlijks) tot ongeveer tien euro per maand (€ 120 per jaar). Jouw website kan echter last hebben van prestatieproblemen als bv. een andere site op dezelfde server teveel verkeer ervaart of wordt gehackt. Zoals je hieronder kunt zien hanteert Hostinger aantrekkelijke prijzen voor deze plannen:

Hoeveel Hostinger in rekening brengt voor shared hosting.

 • Virtual Private Server (VPS) Hosting.

VPS hosting is een gulden middenweg tussen shared – en dedicated hosting. In een VPS omgeving is een fysieke server verdeeld in meerdere virtuele machines, elk met zijn eigen toegewezen bronnen. Dit biedt meer stabiliteit en prestaties in vergelijking met shared hosting. VPS hostingkosten variëren afhankelijk van de toegewezen bronnen, met prijzen variërend van € 20 tot € 40 per maand (€ 240 tot € 480 per jaar). Hierop zijn enkele, minder dure uitzonderingen zoals bv. de eerdergenoemde VPS van Hostinger.

 • Dedicated Hosting.

Dedicated hosting biedt een volledige server gewijd aan een enkele website of cliënt. Deze optie biedt het hoogste niveau van controle, aanpassing en prestaties, maar is ook de duurste oplossing. Dedicated hosting is geschikt voor grote websites, e-commerceplatforms en applicaties met veel verkeer en resource vereisten. Prijzen voor dedicated webhosting kunnen beginnen bij € 50 per maand (€ 600 per jaar) en kunnen aanzienlijk stijgen tot wel duizenden euro’s per maand, afhankelijk van de serverspecificaties en aanvullende services.

 • Cloud Hosting.

Cloud hosting is een flexibele en schaalbare oplossing die gebruik maakt van een netwerk van onderling verbonden virtuele servers in meerdere datacenters. Als gebruiker kan je resources naar behoefte omhoog of omlaag schalen, waardoor het geschikt is voor websites met verschillende verkeerspatronen. De prijzen voor cloud websitehosting zijn meestal gebaseerd op het gebruik van bronnen, zoals CPU, RAM en bandbreedte. Dus, hoe meer bronnen je gebruikt des te hoger wordt de prijs. De kosten kunnen variëren van een paar cent per uur voor basisinstanties tot honderden of zelfs duizenden euro’s per maand voor complexe installaties.

 • Beheerde WordPress Hosting.

Managed WordPress websitehosting is op maat gemaakt voor WordPress websites en biedt geoptimaliseerde serverconfiguraties, automatische updates en gespecialiseerde ondersteuning. Hoewel het duurder kan zijn dan shared hosting, vereenvoudigt het het beheer van WordPress sites en wordt het vaak gekozen door bedrijven en bloggers die afhankelijk zijn van het WordPress platform. Prijzen voor beheerde WordPress websitehosting beginnen meestal bij ongeveer € 10 tot € 20 per maand (€ 120 tot € 240 per jaar). En alweer is Hostinger een uitzondering vanwege hun veel lagere prijzen voor WordPress plannen. Bekijk hieronder hoeveel je kwijt bent bij Hostinger. Zoals je kunt zien rekent dit bedrijf niets extra voor het WordPress systeem:

De prijzen die Hostinger in rekening brengt voor managed WordPress hosting.

 • Reseller Hosting.

Reseller hosting stelt je in staat om hostingbronnen van een provider te kopen en deze door te verkopen aan jouw klanten. Deze optie is geschikt voor webontwerpers, ontwikkelaars of ondernemers die hostingdiensten willen aanbieden als onderdeel van een pakket. Reseller hostingkosten variëren, afhankelijk van de inbegrepen bronnen en functies, met prijzen variërend van € 15 tot € 100 of meer per maand (€ 180 tot € 1200 per jaar of meer). Echter, bij Hostinger krijg je al reseller webhosting vanaf slechts 9.99 euro maandelijks (119.88 euro jaarlijks).

Klik hier om een kijkje te nemen bij Hostinger’s reseller hosting

Waarom de verschillen in prijzen?

De variaties in hostingkosten kunnen worden toegeschreven aan de volgende factoren:

 • Brontoewijzing.

De belangrijkste factor die van invloed is op prijsverschillen is de toewijzing van serverbronnen. Shared hosting, met zijn gedeelde bronnen, is het meest economisch, maar kan leiden tot prestatieproblemen tijdens verkeerspieken. VPS-hosting biedt speciale bronnen en biedt betere prestaties tegen hogere kosten. Dedicated webhosting biedt exclusieve middelen, wat resulteert in topprestaties en hogere kosten.

 • Infrastructuur en technologie.

De onderliggende infrastructuur en technologie die door hostingproviders wordt gebruikt, hebben ook invloed op de prijsstelling. Providers die investeren in geavanceerde hardware, datacenters en beveiligingsmaatregelen hebben de neiging om hogere tarieven in rekening te brengen om hun kosten te dekken en premium services aan te bieden.

 • Ondersteuning en servicekwaliteit.

Hostingproviders die uitzonderlijke klantenondersteuning, snelle probleemoplossing en robuuste beveiligingsmaatregelen bieden, kunnen hogere prijzen hanteren. Zij gaan er vanuit dat hun klanten bereid zijn om meer te betalen voor de gemoedsrust die gepaard gaat met een meer betrouwbare ondersteuning en betere service.

 • Schaalbaarheid en flexibiliteit.

De schaalbaarheid en flexibiliteit van cloud webhosting dragen bij aan prijsvariaties. Je betaalt voor de bronnen die je verbruikt, wat kosteneffectief kan zijn voor kleine websites, maar duurder uit kan vallen naarmate jouw vraag naar bronnen toeneemt.

 • Gespecialiseerde functies.

Managed hosting services, zoals managed WordPress hosting, bieden gespecialiseerde functies die zich richten op specifieke platforms of applicaties. Deze diensten komen vaak met hogere prijskaartjes vanwege het extra gemak en de optimalisatie die ze bieden.

 • Marktconcurrentie.

Concurrentie binnen de hostingindustrie heeft uiteraard ook invloed op de prijsstelling. Aanbieders kunnen hun tarieven aanpassen om concurrerend te blijven in een drukke markt, wat leidt tot prijsschommelingen.

Conclusie.

Zoals je hebt kunnen zien kunnen webhosting kosten aanzienlijk variëren op basis van factoren zoals de hostingprovider, het type hosting, resource toewijzing en aanvullende services. Het is cruciaal dat je deze factoren en hun impact op de prijsstelling begrijpt, zodat je een weloverwogen beslissing over webhosting kunt nemen. Of je nu een persoonlijke blog, een webshop of een complexe webapplicatie lanceert, het beoordelen van jouw eigen behoeften en budget zal je helpen de juiste hostingoplossing te vinden tegen de best mogelijke prijs.

Het maakt niet uit naar welke soort webhosting je op zoek bent, bij dit bedrijf ben je altijd verzekerd van de beste kwaliteit tegen de laagste prijzen.

Lees ook: Hoeveel betalen voor een WordPress webshop?

Heb je nog vragen? Lees dan de sectie hieronder:

Veelgestelde Vragen over de prijs van hosting.

 • Kan ik mijn website opzetten zonder een cent uit te geven?

Absoluut! Er zijn plaatsen zoals WordPress.com en Wix waarmee je je site gratis kunt hosten. Maar, houd er rekening mee dat het volgen van de gratis route meestal betekent dat je te maken krijgt met een aantal beperkingen. Het is net als het inpakken van een koffer, en je kunt er maar weinig spullen in kwijt. Dit impliceert dat jouw virtuele opslagruimte al snel zal vollopen zodat je word gedwongen om te upgraden naar een betaald plan. Hetzelfde geldt voor jouw bandbreedte. Als je veel website bezoekers krijgt dan wordt de bandbreedte limiet snel overschreden. Verder kan het ook voorkomen dat je advertenties op je site moet accepteren en dat er weinig of geen klantenondersteuning is. Tot slot betekent een gratis service dat je een subdomein krijgt waarmee je nooit hoog kunt ranken in Google. En, wat heb je er nou aan als niemand jouw online creatie kan vinden?

 • Hoe zit het met de hostingkosten van websites? Wat mag ik verwachten?

Als je geld uitgeeft voor hosting, dan wil je er zeker van zijn dat je de goede dingen krijgt. Denk hierbij aan genoeg ruimte om je digitale bezittingen op te slaan, genoeg bandbreedte zodat je bezoekers niet voor de deur hoeven te wachten, je eigen domeinnaam, e-mailaccounts, een SSL-certificaat voor je site, back-ups om de dag te redden voor het geval dat, en iemand om mee te praten (klantenondersteuning) als er vervelende dingen gebeuren.

 • Maandelijkse of jaarlijkse betalingen: wat is de slimste zet?

Het gaat erom wat voor jou werkt. Als je het leuk vindt om wat geld te besparen en het niet erg vindt om je te binden, krijg je, met betalen voor een heel jaar, vaak een betere deal. Aan de andere kant, als je het type bent dat graag zijn opties openhoudt of als je de webhost eerst wilt testen, dan geeft het van maand tot maand gaan je de vrijheid om te het plan te annuleren wanneer je maar wilt.

 • Hoe kan ik de meeste munten besparen op hosting?

Als je je portemonnee tevreden wilt houden, is beginnen met gratis hosting voor eenvoudigere, statische sites, de juiste keuze. Maar als jouw site levendiger is en interactie met bezoekers nodig heeft, is het vinden van een gedeeld hostingplan jouw budgetvriendelijke maatje.

Video hostingkosten.

Tot slot is hier ook een video over de prijsstellingen die gepaard gaan met het hosten van websites: