Kosten webhosting 2024. Maak het goedkoop!

Kort antwoord.

Webhosting prijzen in 2024.

(Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW).

Vooral als je net begint is webhosting heel goedkoop. Je kiest eenvoudig voor een hostingplan dat wordt gedeeld met andere klanten. Dit heet gedeelde of shared hosting. Dit delen van de kosten drukt de prijs uiteraard omlaag. In de meeste gevallen zal je zeker niet meer dan rond de 5 euro per maand kwijt zijn hetwelk gelijk staat aan ongeveer 60 euro per jaar. Je hebt hierbij de optie om, onder andere, voor het maken van een WordPress site te kiezen. Indien dat je keuze is dan is het mogelijk dat de serviceprovider wat extra kosten in rekening brengt maar dat kan nooit veel zijn. Aan de andere kant zijn er ook echte koopjes zoals die van de top webhost Hostinger. Zij bieden gedeelde hostingplannen (inclusief WordPress) aan vanaf slechts 2.99 € per maand oftewel 35.88 € per jaar.

Aan de andere kant, als je al een succesvolle website hebt, dan is een VPS (Virtual Private Server) plan waarschijnlijk geschikter voor jou. Je deelt weliswaar de webserver met andere gebruikers maar jouw virtuele server is volledig gescheiden van anderen. Bovendien heb je meer vrijheid in de zin dat je, indien gewenst, je eigen besturingssysteem kunt installeren en je eigen software. De kosten vallen over het algemeen iets hoger uit dan gedeelde plannen en variëren van € 20 tot € 40 per maand. Dit staat gelijk aan € 240 tot € 480 per jaar. Echter, er zijn ook goedkopere aanbiedingen zijn zoals die van het kwaliteitsbedrijf Hostinger waarbij je de goedkoopste VPS al vanaf € 4.99 per maand kunt bestellen (€ 59.88 per jaar).

Voor grote projecten of grote bedrijven zijn er tenslotte ook de Cloud opties en dedicated servers. Deze plannen kunnen oplopen tot duizenden euro’s per maand oftewel tienduizenden euro’s per jaar. Echter, bij Hostinger kun je al hele goede Cloudhosting kopen vanaf slechts 9.99 € per maand (€ 119.88 per jaar).

Verderop in dit artikel geven we een nadere uitleg over wat de verschillende soorten plannen inhouden.

Bezoek Hostinger, de beste en goedkoopste webhost van Nederland en België.

Ik benadruk dat ik persoonlijke ervaring heb met Hostinger en dat deze website door hun wordt gehost. Ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een hostingservice.

Lang antwoord.

Hoeveel webhosting kost.

Webhosting is de hoeksteen van de digitale wereld en drijft websites, applicaties en online bedrijven aan. Het begrijpen van de kosten die gepaard gaan met webhosting is essentieel voor zowel individuen als organisaties. De kosten voor webhosting kunnen aanzienlijk variëren en in deze gids zullen we de verschillende factoren onderzoeken die van invloed zijn op deze kosten, de verschillende soorten hostingplannen en de redenen achter de aanzienlijke prijsverschillen.

Factoren die van invloed zijn op webhostingkosten.

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de kosten van webhosting. Deze factoren omvatten:

 • Hostingprovider.

De keuze van de hostingprovider speelt een belangrijke rol in de prijsstelling. Gevestigde providers met een sterke reputatie rekenen vaak hogere tarieven, terwijl nieuwere of minder bekende providers lagere prijzen kunnen bieden om klanten aan te trekken. Het niveau van service, ondersteuning en betrouwbaarheid kan per provider verschillen, wat van invloed is op de prijs. Wat eveneens kosten beïnvloed is de mate van automatisering die een webhost toepast. Hoe meer automatisering des te lager zijn de kosten. Een goed voorbeeld hiervan is de AI website bouwer van Hostinger.

 • Bronnen en prestaties.

De hoeveelheid serverbronnen die aan een website is toegewezen, heeft rechtstreeks invloed op de hostingkosten. Deze bronnen omvatten CPU, RAM, opslagruimte en bandbreedte. Websites met veel verkeer of bronintensieve applicaties vereisen meer bronnen, wat resulteert in hogere hostingkosten.

 • Domein registratie.

Naast hosting is het registreren van een domeinnaam noodzakelijk om een online aanwezigheid op te zetten. De prijzen voor domeinregistratie zijn afhankelijk van factoren zoals de domeinextensie (bijvoorbeeld .com, .net, .org) en van het bedrijf dat domeinen verkoopt. Prijzen variëren meestal van € 10 tot € 50 per jaar, met premium domeinen waarvoor (veel) hogere prijzen worden gevraagd. Er zijn veel webhosts die een gratis domeinnaam aanbieden voor het eerste jaar.

 • SSL Certificaat.

Een SSL certificaat (Secure Sockets Layer) is essentieel voor het beveiligen van gegevensoverdracht tussen een website en de browsers van gebruikers. Sommige hostingproviders bieden SSL certificaten gratis aan, terwijl anderen er geld voor in rekening kunnen brengen. De kosten zijn afhankelijk van het type certificaat, zoals enkeldomein, wildcard of multi-domein, en kunnen variëren van € 0 tot € 100 of meer per jaar.

 • Back-up en beveiliging.

Het maken van een back-up van de gegevens van een website en het waarborgen van de beveiliging ervan zijn van vitaal belang voor het behoud van een betrouwbare online aanwezigheid. Hostingproviders kunnen geautomatiseerde back-up- en beveiligingsfuncties aanbieden als onderdeel van hun pakketten, en deze services kunnen de kosten beïnvloeden. Over het algemeen variëren de back-up- en beveiligingskosten van € 0 tot € 20 per maand (€ 0 tot € 240 per jaar).

 • Ondersteuning en klantenservice.

Het niveau van klantenondersteuning en technische ondersteuning door een hostingprovider kan van invloed zijn op de kosten. Premium ondersteuningsopties, zoals 24/7 live chat, telefonische ondersteuning en toegewijde accountmanagers, kunnen gepaard gaan met hogere hostingkosten. Budgethosting providers kunnen beperkte ondersteuningsopties bieden of extra kosten in rekening brengen voor persoonlijke hulp.

 • Extra functies.

Hostingproviders bieden vaak extra functies en services die van invloed kunnen zijn op de kosten. Deze functies kunnen content delivery networks (CDN’s) omvatten voor snellere laadtijden, websitebouwers, e-mailhosting en verschillende software-integraties. De kosten van deze functies kunnen sterk variëren op basis van de provider en het specifieke pakket of plan dat is gekozen.

Soorten webhosting.

Er zijn verschillende soorten plannen beschikbaar, elk gericht op verschillende behoeften en budgetten. De primaire soorten webhosting zijn onder meer:

 • Shared Hosting.

Shared hosting is een van de meest kosteneffectieve opties, geschikt voor kleine websites, blogs en persoonlijke projecten. Meerdere websites delen dezelfde server en zijn bronnen, waardoor het economisch verantwoord is. Typische shared hostingkosten variëren vanaf minimaal ongeveer drie euro maandelijks (36 euro jaarlijks) tot ongeveer tien euro per maand (€ 120 per jaar). Shared accounts kunnen echter last hebben van prestatieproblemen als bv. een site op de server teveel verkeer ervaart of wordt gehackt. Zoals je hieronder kunt zien hanteert Hostinger aantrekkelijke prijzen.

Hoeveel Hostinger in rekening brengt voor shared hosting.

 • Virtual Private Server (VPS) Hosting.

VPS hosting biedt een middenweg oplossing tussen shared en dedicated hosting. In een VPS omgeving is een fysieke server verdeeld in meerdere virtuele machines, elk met zijn toegewezen bronnen. Dit biedt meer stabiliteit en prestaties in vergelijking met shared hosting. VPS hostingkosten variëren afhankelijk van de toegewezen bronnen, met prijzen variërend van € 20 tot € 40 per maand (€ 240 tot € 480 per jaar). Hierop zijn enkele, minder dure uitzonderingen zoals bv. de eerdergenoemde VPS van Hostinger.

 • Dedicated Hosting.

Dedicated hosting biedt een volledige server gewijd aan een enkele website of client. Deze optie biedt het hoogste niveau van controle, aanpassing en prestaties, maar is ook de duurste oplossing. Dedicated hosting is geschikt voor grote websites, e-commerceplatforms en applicaties met veel verkeer en resource vereisten. Prijzen voor dedicated webhosting kunnen beginnen bij € 50 per maand (€ 600 per jaar) en kunnen aanzienlijk stijgen tot wel duizenden euro’s per maand, afhankelijk van de serverspecificaties en aanvullende services.

 • Cloud Hosting.

Cloud hosting is een flexibele en schaalbare oplossing die gebruik maakt van een netwerk van onderling verbonden virtuele servers in meerdere datacenters. Gebruikers kunnen resources naar behoefte omhoog of omlaag schalen, waardoor het geschikt is voor websites met verschillende verkeerspatronen. De prijzen voor cloud websitehosting zijn meestal gebaseerd op het gebruik van bronnen, zoals CPU, RAM en bandbreedte. De kosten kunnen variëren van een paar cent per uur voor basisinstanties tot honderden of zelfs duizenden euro’s per maand voor complexe installaties.

 • Beheerde WordPress Hosting.

Managed WordPress websitehosting is op maat gemaakt voor WordPress websites en biedt geoptimaliseerde serverconfiguraties, automatische updates en gespecialiseerde ondersteuning. Hoewel het duurder kan zijn dan shared hosting, vereenvoudigt het het beheer van WordPress sites en wordt het vaak gekozen door bedrijven en bloggers die afhankelijk zijn van het WordPress platform. Prijzen voor beheerde WordPress websitehosting beginnen meestal bij ongeveer € 10 tot € 20 per maand (€ 120 tot € 240 per jaar). En alweer is Hostinger een uitzondering vanwege hun veel lagere prijzen voor WordPress plannen. Bekijk hieronder hoeveel je kwijt bent bij Hostinger. Zoals je kunt zien rekent dit bedrijf niets extra voor het WordPress systeem.

De prijzen die Hostinger in rekening brengt voor managed WordPress hosting.

 • Reseller Hosting.

Reseller hosting stelt particulieren of bedrijven in staat om hostingbronnen van een provider te kopen en deze door te verkopen aan hun klanten. Deze optie is geschikt voor webontwerpers, ontwikkelaars of ondernemers die hostingdiensten willen aanbieden als onderdeel van een pakket. Reseller hostingkosten kunnen variëren, afhankelijk van de inbegrepen bronnen en functies, met prijzen variërend van € 15 tot € 100 of meer per maand (€ 180 tot € 1200 per jaar of meer). Echter, bij Hostinger krijg je al reseller webhosting vanaf slechts 9.99 euro maandelijks (119.88 euro jaarlijks).

Klik hier om een kijkje te nemen bij Hostinger’s reseller hosting

Waarom de verschillen in prijzen?

De variaties in hostingkosten kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren:

 • Brontoewijzing.

De belangrijkste factor die van invloed is op prijsverschillen is de toewijzing van serverbronnen. Shared hosting, met zijn gedeelde bronnen, is het meest economisch, maar kan leiden tot prestatieproblemen tijdens verkeerspieken. VPS-hosting biedt speciale bronnen en biedt betere prestaties tegen hogere kosten. Dedicated webhosting biedt exclusieve middelen, wat resulteert in topprestaties en hogere kosten.

 • Infrastructuur en technologie.

De onderliggende infrastructuur en technologie die door hostingproviders wordt gebruikt, hebben ook invloed op de prijsstelling. Providers die investeren in geavanceerde hardware, datacenters en beveiligingsmaatregelen hebben de neiging om hogere tarieven in rekening te brengen om hun kosten te dekken en premium services aan te bieden.

 • Ondersteuning en servicekwaliteit.

Hostingproviders die uitzonderlijke klantenondersteuning, snelle probleemoplossing en robuuste beveiligingsmaatregelen bieden, rekenen vaak hogere prijzen. Klanten zijn bereid om meer te betalen voor de gemoedsrust die gepaard gaat met betrouwbare ondersteuning en service.

 • Schaalbaarheid en flexibiliteit.

De schaalbaarheid en flexibiliteit van cloud webhosting dragen bij aan prijsvariaties. Gebruikers betalen voor de bronnen die ze verbruiken, wat kosteneffectief kan zijn voor kleine websites, maar duurder naarmate de vraag naar bronnen toeneemt.

 • Gespecialiseerde functies.

Managed hosting services, zoals managed WordPress hosting, bieden gespecialiseerde functies die zich richten op specifieke platforms of applicaties. Deze diensten komen vaak met hogere prijskaartjes vanwege het extra gemak en de optimalisatie die ze bieden.

 • Marktconcurrentie.

Concurrentie binnen de hostingindustrie heeft ook invloed op de prijsstelling. Aanbieders kunnen hun tarieven aanpassen om concurrerend te blijven in een drukke markt, wat leidt tot prijsschommelingen.

De kosten van webhosting. Een conclusie.

Webhosting kosten kunnen aanzienlijk variëren op basis van factoren zoals de hostingprovider, het type hosting, resource toewijzing en aanvullende services. Het begrijpen van deze factoren en hun impact op de prijsstelling is cruciaal voor het nemen van weloverwogen beslissingen over webhosting. Of je nu een persoonlijke blog, een webshop of een complexe webapplicatie lanceert, het beoordelen van jouw eigen behoeften en budget zal je helpen de juiste hostingoplossing te vinden tegen de best mogelijke prijs.

Het maakt niet uit naar welke soort webhosting je op zoek bent, bij dit bedrijf ben je altijd verzekerd van de beste kwaliteit tegen de laagste prijzen.

Lees ook: Hoeveel betalen voor een WordPress webshop?

Tot slot is hier ook een video over de prijsstellingen die gepaard gaan met het hosten van websites: