Hoe maak je een website in 2024? Een spoedcursus.

Kort antwoord.

Vroeger was het maken van een website duur en moeilijk. De meeste beginners hadden geen andere keus dan het inhuren van een webdesigner hetwelk, in veel gevallen, een dure en lange procedure was.

Zo maak je een website:

Sinds de komst van eenvoudig te bedienen site bouwers zoals de beroemdste, die van het bedrijf Hostinger, is het creëren van een online presentatie een stuk gemakkelijker geworden. Met deze bouwer wordt het heel gemakkelijk gemaakt om snel een website in elkaar te knutselen. Voorwaarde is wel dat je een en ander goed hebt voorbereid zoals omschreven in het lange antwoord hieronder. De website generatie software zelf is gratis maar je moet wel eerst hosting en een domeinnaam hebben aangeschaft. Daarna kan je je site in elkaar zetten door simpelweg een aantal knoppen in te drukken, door de door jou voorbereide tekst te kopiëren en te plakken, door, indien gewenst, media te uploaden en door enkele andere, eveneens simpele handelingen te verrichten. Na ongeveer een half uur kun je al artikelen schrijven en publiceren!

Bij de fantastische webhost Hostinger krijg je hosting inclusief de gratis site software al vanaf slechts 2.99 € per maand. Een gratis domeinnaam voor het eerste jaar en levenslang gratis SSL zijn inbegrepen.

Bezoek Hostinger, de beste webhost van Nederland en België.

Ik benadruk dat ik persoonlijke ervaring heb met Hostinger en dat deze website door hun wordt gehost. Ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een hostingservice.

Update: Na het publiceren van dit artikel heeft Hostinger haar websitebouwer verder gemoderniseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Dit maakt het creëren van een site nog gemakkelijker dan omschreven op deze pagina. Klik hier om te ontdekken hoe het werkt met AI.

Lang antwoord.

Illustratie van een website bouwer met hijskraan en bouwstenen.

Het maken van een website in slechts 30 minuten is een ambitieus doel, maar met de juiste tools en een extra goed gestroomlijnd proces is het mogelijk. In deze handleiding zal ik je door de stappen leiden om een basiswebsite op te zetten met behulp van de websitebouwer van Hostinger.

Voorbereiding voor het maken van een website.

 • Voorbereiding.

Houd er rekening mee dat deze methode ervan uitgaat dat je jouw initiële inhoud (tekst, afbeeldingen, video’s, audio enz.) al hebt voorbereid voor jouw site. Dus, wat je eerst moet hebben dat zijn, onder andere, de teksten van jouw basispagina’s zoals je homepage, privacy policy page, de voorwaarden die jij of je bedrijf hanteert en tekst die jezelf of je bedrijf voorstelt aan het publiek. Als die teksten zijn voorbereid dan kan je die simpelweg kopiëren en vervolgens plakken in je nieuwe site. Je kunt vele voorbeelden vinden in Google over homepages (dezelfde categorie als jouw site), privacy pagina’s en pagina’s met voorwaarden, dus dat is niet al te moeilijk. Ik adviseer je echter wel om dat in een andere taal te doen dan het Nederlands. Google bestraft websites die inhoud van andere sites letterlijk kopiëren. Dus je vind bijvoorbeeld Engelse tekst voor een privacy page die je, om problemen te vermijden, vervolgens vertaalt naar het Nederlands zodat je originele en unieke inhoud op je site kunt zetten. Daarna kan je altijd copyscape.com gratis gebruiken om jouw inhoud op originaliteit te controleren.

 • Doel.

Definieer jouw doel: definieer duidelijk het doel van je creatie. Is het voor persoonlijk bloggen, het presenteren van jouw portfolio, het promoten van een bedrijf of iets anders? Als je het doel begrijpt dan kun je het juiste ontwerp en de juiste functies kiezen.

 • Maak een bestand.

Verzamel alle basisinhoud die je op jouw site wilt opnemen in een specifiek bestand en houd dit bij de hand zodra je begint met het ontwerpen van je site. Als je op deze wijze te werk gaat dan wordt het website ontwerp proces aanzienlijk versneld.

 • Domeinnaam.

Als je nog geen domeinnaam hebt, overweeg dan om er een te registreren via Hostinger of een andere domein registrar. Jouw domeinnaam moet relevant zijn aan de inhoud van je site en gemakkelijk te onthouden zijn. Daarnaast moet de naam zo kort mogelijk zijn. Alhoewel niet ideaal, kun je ook je eigen voor – en achternaam gebruiken. Als je alles correct hebt voorbereid, kunnen we beginnen met de website creatie.

Het creëren van je website in 8 stappen.

 • Stap 1: Meld je aan bij Hostinger (4 minuten).

Je kunt hier klikken om dat nu te doen.

Illustratie met de prijzen van shared hosting aangeboden door het bedrijf Hostinger.

 1. Kies een plan: selecteer een hostingplan dat aan jouw behoeften voldoet. Hostinger biedt verschillende plannen aan zoals je hierboven kunt zien, waaronder Premium, Business en Cloud Startup shared hosting, reseller website hosting, VPS webhosting en meer. Voor een eenvoudige site zou een shared hosting plan moeten volstaan. Echter, als de werking van WordPress jouw voorkeur heeft, klik dan op het woord “WordPress” bovenaan de site. De shared WordPress prijzen zijn hetzelfde als de shared hosting prijzen dus je bent niet duurder uit. Klik na je keuze op het woord “Toevoegen”. Belangrijk: het creëren van een WordPress website werkt heel anders dan hier wordt beschreven. Je kunt beter hier klikken als je wil weten hoe je een WordPress site kunt maken.
 2. Kies een domeinnaam indien je dat nog niet hebt gedaan: je kunt een nieuw domein registreren, een bestaand domein overzetten of een gratis subdomein gebruiken dat door Hostinger wordt aangeboden. Volg de aanwijzingen om deze stap te voltooien.
 3. Registratie voltooien: Voer jouw persoonlijke gegevens en betalingsgegevens in om het registratieproces te voltooien. De webhost biedt een groot scala aan betalingsmogelijkheden aan, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Controleer je bestelling en bevestig deze.
 • Stap 2: Open de Website Builder (1 minuut).

Hostinger biedt een gebruiksvriendelijke websitebouwer. Je kunt er als volgt toegang tot krijgen:

 1. Log in op Hostinger: Na het voltooien van het registratieproces log je in op jouw Hostinger account.
 2. Toegang tot de websitebouwer: Zoek in jouw Hostinger dashboard naar het pictogram of de optie Website Builder (vertaald: Website Bouwer). Klik erop om de bouwer te starten.
 • Stap 3: Kies een thema (2 minuten).

De software biedt een verscheidenheid aan sjablonen (ook wel thema, template of ontwerp genoemd) om je te helpen snel aan de slag te gaan. Volg deze stappen om een sjabloon te selecteren:

 1. Blader door thema’s: verken de themabibliotheek en selecteer een categorie die past bij het doel van jouw site. Categorieën kunnen bedrijven, portfolio’s, blogs en meer zijn. Blogs zijn de populairste keuze.
 2. Voorbeeldthema’s: plaats de muis op een thema om een voorbeeld te bekijken. Zodra je er een hebt gevonden die je leuk vind, klik je erop voor meer informatie.
 3. Kies thema: Klik op de knop “Kiezen” of “Bewerken starten” om het thema te selecteren en aan te passen.
 • Stap 4: Pas jouw creatie aan (7 minuten).

Laten we nu het thema aanpassen aan jouw behoeften:

 1. Tekst bewerken: Klik op een tekstelement om het te bewerken. Vervang de tijdelijke tekst door jouw eigen inhoud, inclusief de titel, tag lijn en tekst van jouw startpagina.
 2. Afbeeldingen en media toevoegen: vervang afbeeldingen door jouw eigen afbeeldingen door erop te klikken en “Afbeelding wijzigen” of “Media uploaden” te selecteren. Upload jouw voorbereide afbeeldingen of kies uit de mediabibliotheek van de site bouwer.
 3. Ontwerpaanpassingen: pas de ontwerpelementen zoals kleuren, lettertypen en achtergrondafbeeldingen aan jouw branding aan. De website ontwerp software biedt een intuïtieve editor voor het aanbrengen van deze wijzigingen.
 • Stap 5: Essentiële pagina’s instellen (8 minuten).

Een standaardwebsite bevat meestal verschillende belangrijke basispagina’s:

 1. Startpagina of homepage: Pas jouw startpagina aan met een introductie, afbeeldingen en eventuele call-to-action secties of knoppen. Kopieer en plak de tekst die is voorbereid.
 2. Over pagina: Kopieer en plak de reeds voorbereide tekst die over jezelf, je bedrijf of over het doel van je online creatie gaat.
 3. Diensten/Producten: Voeg, indien van toepassing, pagina’s of secties toe voor jouw diensten of producten. Voeg beschrijvingen, prijzen en afbeeldingen toe.
 4. Contactpagina: maak een contactformulier of geef contactgegevens op zodat bezoekers contact met je kunnen opnemen.
 5. Privacy pagina: Kopieer en plak de reeds voorbereide tekst van je eigen privacy policy.
 6. Voorwaarden pagina: Kopieer en plak de eveneens reeds voorbereide tekst met de voorwaarden van je bedrijf.
 • Stap 6: Extra functies toevoegen (3 minuten).

Met de website generator kan je verschillende functies en widgets toevoegen:

 1. Widgets: Verken de widget opties om elementen toe te voegen zoals contactformulieren, knoppen voor sociale media, galerijen en meer. Sleep deze widgets naar behoefte naar jouw pagina’s.
 2. Blog (optioneel): Als je van plan bent een blog op jouw website te hebben, maak je een blogpagina aan en begin je met het toevoegen van blogposts. Deze website generator maakt het eenvoudig om jouw inhoud te beheren en te publiceren.
 3. SEO instellingen: Optimaliseer je online creatie voor zoekmachines door SEO instellingen aan te passen. Je kunt Meta titels, beschrijvingen en alt tekst voor afbeeldingen instellen om de zichtbaarheid van jouw site in de zoekresultaten te verbeteren.
 • Stap 7: Bekijken en publiceren (4 minuten).

Voordat je jouw werk live maakt, moet je deze grondig bekijken:

 1. Voorbeeld: gebruik de voorbeeldoptie om je online werk te bekijken zoals bezoekers dat zouden doen. Controleer op problemen met opmaak, links of functionaliteit.
 2. Mobiele responsiviteit: Zorg ervoor dat jouw site er goed uitziet en goed functioneert op mobiele apparaten. De sjablonen zijn standaard mobiel responsief.
 • Stap 8: Publiceer je website (1 minuut).

Je bent er nu bijna! Het is tijd om jouw website live te maken:

 1. Ga live: Wanneer je tevreden bent met je creatie, klik je op de knop “Publiceren” of “Live gaan” om deze toegankelijk te maken voor de wereld.
 2. Maak gebruik van de ingebouwde functie om je online werk te promoten in Social Media.
 3. Publiceer regelmatig nieuwe inhoud.

Gefeliciteerd! Je bent erin geslaagd om in ’n half uur een basiswebsite in elkaar te zetten!

Dan is hier nog wat extra informatie met betrekking tot je domeinnaam:

 • Domeinverbinding:

Als je een nieuw domein bij Hostinger hebt geregistreerd, kan het enige tijd duren voordat het domein zich over internet verspreidt. Wees geduldig en jouw site zal binnenkort toegankelijk zijn via jouw domein. Over het algemeen gaat het bij Hostinger sneller dan bij anderen maar houd desondanks rekening met een maximum van 24 uren. Als je domein na dit tijdsverloop nog steeds niet is verbonden met je site, neem dan contact op met het ondersteuningsteam dat dit ongetwijfeld heel snel voor je oplost. Als je het domein elders hebt geregistreerd dan moet je aldaar de nameservers veranderen in die van Hostinger. Als je niet weet welke nameservers je moet gebruiken neem dan tevens contact op met het ondersteuningsteam dat je binnen enkele minuten kan voorzien van de juiste informatie. Aan de andere kant, als je problemen aangaande een bestaande domeinnaam die niet is geregistreerd bij Hostinger, helemaal wilt voorkomen, dan kan je jouw domeinnaam ook overzetten naar Hostinger hetwelk eigenlijk de meest praktische oplossing is. Echter, om dat te kunnen doen, moet je wel voldoen aan drie stringente voorwaarden:

 1. Er zijn meer dan 60 dagen verstreken sinds de eerste domeinregistratie of laatste overdracht.
 2. Je domein moet worden ontgrendeld bij jouw huidige registrar voordat je het kunt overzetten.
 3. Je moet over een geldige domeinautorisatiecode beschikken. Je kunt deze verkrijgen bij de huidige registrar.
Optimalisatie na publicatie.

Je site optimaliseren in technisch opzicht en jouw bekendheid verbeteren kost nu geen tijd omdat je deze zaken later kunt doen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de hieronder genoemde aanbevelingen een integraal onderdeel vormen van het algemene website onderhoud. Jouw site is dus live, maar er zijn nog een paar stappen om te overwegen:

 • Regelmatige updates:

Houd jouw website up-to-date door regelmatig nieuwe inhoud, blogposts of portfolio-items toe te voegen.

 • Communicatie:

Communiceer met jouw publiek: reageer op opmerkingen en communiceer met de bezoekers van jouw site om een community rond jouw inhoud op te bouwen.

 • Marketing en promotie:

Overweeg marketing- en promotiestrategieën om meer bezoekers naar jouw website te trekken, zoals promotie op sociale media, e-mailmarketing en/of zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Het creëren van een website. De conclusie.

In slechts 30 minuten kan je met succes een website maken met behulp van de website bouwer van Hostinger. Hoewel deze handleiding een fundamenteel overzicht biedt, moet je er rekening mee houden dat het bouwen van een complexere site meer tijd en expertise kan vereisen. Naarmate jouw website evolueert, kan je deze blijven verfijnen en uitbreiden om aan jouw doelen en aan de behoeften van je publiek te kunnen voldoen. Succes!

Nog geen webhosting aangeschaft? Je kunt dat nu hier doen.

Lees ook: Webhosting vergelijking.

Tot slot is hier ook nog een video over hetzelfde onderwerp: