Wat is webhosting en hoe werkt het in 2024? Snelle uitleg!

Kort antwoord.

Definitie webhosting:

Samengevat kan je web hosting definiëren als een service die er voor zorgt dat je een website online kunt brengen en houden, bij voorkeur zonder onderbrekingen. Een bedrijf dat deze service aanbiedt wordt “webhost” genoemd. Deze ondernemingen bieden meestal, naast web hosting, ook andere services aan zoals bijvoorbeeld domeinnamen, e-mailhosting, website bouwers en meer.

Bezoek Hostinger, de snelste webhost van Nederland en België.

Ik benadruk dat ik persoonlijke ervaring heb met Hostinger en dat deze site door hun wordt gehost. Ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een hostingservice. Met name hun LiteSpeed servers die deze website razendsnel doen laden, zijn indrukwekkend. Websitesnelheid kan worden getest op de Google site pagespeed.web.dev. Hostinger biedt o.a. een websitebouwer aan die gebaseerd is op AI waarmee je heel snel en gemakkelijk een site kunt ontwerpen.

Lang antwoord.

Webhosting uitgelegd: een beginnershandleiding.

Begin je met het maken van een website? Een van de eerste grote keuzes waarmee je te maken krijgt, is het kiezen van de juiste webhosting service.

Het is een cruciale stap en ik ben hier om je te helpen bij het bepalen van wat webhosting inhoudt. Ik heb me verdiept in de hostingwereld en verschillende diensten uitgeprobeerd om je de beste inzichten te geven.

Ik leg uit wat web hosting is, hoe het werkt en wat je van serviceproviders mag verwachten.

Ik zal ook de verschillende soorten hosting uitleggen, waarvan ik er vele heb gebruikt, zodat je kunt zien hoe je de beste host voor je site kunt krijgen.

Dit is wat ik zal behandelen:

Inhoudsopgave:

 • Snel overzicht.
 • Webhosting begrijpen.
 • Webhosting uitgelegd: hosts en hostinglocaties.
 • Essentiële functies die je webhosting provider zou moeten bieden.
 • Inzicht in servers en hun rol.
 • Het verkennen van verschillende soorten webhosting services.
 • WordPress webhosting.
 • Dedicated webhosting.
 • VPS webhosting.
 • Hosting in de cloud.
 • Reseller hosting.
 • Colocatie website Hosting.
 • Gedeelde hosting.
 • Zelf hosten.
 • Belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een webhost.
 • Prijskaartje.
 • Klantenservice en technische ondersteuning.
 • Serversnelheid.
 • Serverlocatie.
 • AI.
 • Webhosting versus Content Management Hosting: wat is het verschil?
 • Webhosting versus domeinhosting: een uitleg.
 • Belangrijkste punten om te onthouden.
 • Veelgestelde vragen over webhosting.
 • Voor de meer visueel ingestelde personen onder jullie is hier tot slot een video.

Snel overzicht:

Webhosting is in wezen de service die je site live op internet brengt. Het gaat om het huren van ruimte op een server om alle dingen op te slaan die je website nodig heeft om te kunnen werken. Klik hier als je meer wilt weten over servers.

Er zijn verschillende soorten sitehosting, zoals dedicated -, VPS -, cloud -, reseller hosting en meer. Het kiezen van de beste soort hangt af van waar jij de voorkeur aan geeft en van wat je site echt nodig heeft.

Wanneer het tijd is om een hostingprovider te kiezen, overweeg dan hun prijzen, hoe goed hun klantenservice is, de snelheid van hun servers en zeker ook waar die servers zich bevinden. De laatste twee factoren kunnen echt van invloed zijn op hoe goed en hoe snel je site werkt.

Webhosting begrijpen:

Web hosting is de service waarmee je je website op internet kunt zetten. Het gaat om het onderhouden en online zichtbaar maken van sites voor hun eigenaren.

Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het is vrij eenvoudig.

Dit is hoe het werkt: wanneer je je aanmeld bij een webhosting service, huur je ruimte op hun server. Op deze server bevinden zich de bestanden en gegevens van je website.

Een webhost heeft de taak om deze bestanden veilig en wel op hun server te bewaren. Dit zorgt ervoor dat je site in de lucht blijft voor iedereen om te bezoeken.

Dus, in een notendop, sitehosting biedt de infrastructuur om je site zichtbaar te maken op het wereldwijde web. Het is alsof je je website een eigen plek op het internet geeft.

Zonder webhosts zouden websites geen online plek hebben m.a.w. als het ware geen eigen “huis” hebben.

Bezoek Hostinger, de snelste webhost van Nederland en België.

Webhosting uitgelegd: hosts en hostinglocaties.

Benieuwd naar de magie achter websites en waar ze eigenlijk “leven”? Het draait allemaal om webhosts, die in feite de bedrijven zijn die ruimte en technologie bieden om je site zichtbaar te maken op internet.

Stel webhosting voor als het huren van een appartement voor je website. Je betaalt een hostingbedrijf om ruimte op hun server te huren, wat lijkt op een grote, krachtige computer. Hier worden alle bestanden en gegevens van je site opgeslagen. Het hostingbedrijf zorgt ervoor dat deze server soepel draait, zodat je site altijd open is voor bezoekers.

Essentiële functies die je webhosting provider zou moeten bieden.

Wanneer je een web hosting provider kiest, is het alsof je een nieuw huis kiest met essentiële voorzieningen. Dit is waar je op moet letten:

 • E-mailaccounts: Hiervoor heb je meestal je eigen domeinnaam nodig. Met de hostingservice kun je professionele e-mailadressen aanmaken die overeenkomen met je domein. Als je website bijvoorbeeld “voorbeeld.nl” is, kun je een e-mailadres hebben zoals b.v. “contact@voorbeeld.nl”.
 • FTP toegang: Dit staat voor File Transfer Protocol en is een standaardmethode om websitebestanden van je PC naar de hostingserver over te brengen, waardoor je site online toegankelijk wordt. Hetzelfde systeem wordt tevens gebruikt om wijzigingen die je achteraf aanbrengt in je site, online zichtbaar te maken.
 • Contentbeheer: Veel hostingdiensten bieden CMS of Content Management Systemen aan. Dit is een gebruiksvriendelijke manier om je website te bouwen zonder dat je complexe webtalen hoeft te kennen. Je kunt pagina’s, afbeeldingen en bestanden rechtstreeks aan je site toevoegen zonder diepgaande technische kennis. Het is net als het monteren van meubels in je nieuwe appartement, maar dan zonder dat je er de tools (zoals b.v. HTML) voor nodig hebt.
 • Databases: Beschouw dit als de ruggengraat van je site. Je database bevat alle belangrijke gegevens van je website. De hostingprovider slaat dit op hun server op en zorgt ervoor dat het georganiseerd en veilig is.

Inzicht in servers en hun rol.

Illustratie die laat zien hoe webhosting werkt.

Dus, wat is een server precies? Het is de krachtpatser waar de gegevens van je website zich bevinden. Elke keer dat iemand je site bezoekt, maken ze verbinding met deze server om de door jou gemaakte inhoud te bekijken. Het is als het hoofdkantoor van jouw gebouw, dat alle verzoeken afhandelt en ervoor zorgt dat alles soepel verloopt.

Het kiezen van het juiste hostingplan kan soms aanvoelen als een doolhof. Het is niet altijd eenvoudig en daarom heb ik een uitgebreide lijst samengesteld met de meest populaire webhosting services die er zijn. Dit zal je helpen het landschap beter te begrijpen en een weloverwogen beslissing te nemen over welk type sitehosting het beste aansluit bij jouw behoeften en die van je site.

Het verkennen van verschillende soorten webhosting services.

Wanneer je de wereld van web hosting betreed, zul je verschillende soorten tegenkomen die aan uiteenlopende behoeften voldoen. Laten we ze opsplitsen, gedeeltelijk met behulp van een eenvoudige eigenschap analogie:

 • WordPress webhosting: Laten we beginnen met het meest populaire type webhosting: WordPress.org sitehosting. Momenteel wordt bijna de helft van alle sites aangedreven door WordPress.org. Deze hostingoptie is speciaal ontworpen voor WordPress websites en optimaliseert de prestaties en beveiliging voor WordPress sites. Het bevat functies zoals automatische updates en gespecialiseerde ondersteuning voor WordPress gerelateerde problemen. Als je een WordPress site hebt dan staat er een hele wereld van betaalde en gratis thema’s en plug-ins tot je beschikking. Thema’s bepalen het ontwerp, terwijl plug-ins de functionaliteit van WordPress sites uitbreiden of verbeteren. Dit is een enorm voordeel ten opzichte van elk ander CMS. WordPress kan draaien op alle onderstaande hostingtypes.
 • Dedicated webhosting: Stel je voor dat je een groot huis helemaal voor jezelf hebt. Dat is dedicated hosting. Je krijgt een hele server alleen voor je website. Niet delen met anderen betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over andere websites die je site kunnen vertragen of zelfs onbereikbaar kunnen maken. Bovendien heb je volledige controle over – (of root toegang tot -) je server. Perfect voor zakelijke sites die veel verkeer aantrekken.
 • VPS webhosting (Virtual Private Server): Dit is alsof je je eigen flat in een groot gebouw hebt. VPS is een mix van delen en het hebben van je eigen ruimte. Je deelt een fysieke server weliswaar met anderen, maar het lijkt alsof je je eigen dedicated server hebt. Het is een gulden middenweg, die meer middelen biedt dan shared hosting, maar veel goedkoper is dan een dedicated server.
 • Hosting in de Cloud: Dit is de nieuwe coole jongen in de hostingwereld. Stel je een aantal computers voor die samenwerken als één grote superserver. Deze opstelling is geweldig voor het afhandelen van plotselinge pieken in het webverkeer en staat bekend om betrouwbaarheid. Met cloud sitehosting loopt je website vrijwel geen risico om offline te gaan door serverproblemen.
 • Reseller hosting: Zie dit als een mini host. Je mag serverruimte verhuren aan anderen. Het is als een shared hostingplan, maar met tools waarmee je die ruimte kunt beheren en verkopen, vaak inclusief geavanceerde technische controles en factureringssoftware.
 • Colocatie website hosting: Hier ben je eigenaar van je server, maar je plaatst deze in een professioneel datacenter. Het datacenter zorgt voor de stroom, koeling, beveiliging en internetverbinding, maar als er iets misgaat met je server, is het aan jou om het op te lossen. Het is een beetje zoals het huren van een stuk grond voor je stacaravan.
 • Gedeelde hosting: Beschouw shared hosting als het hebben van huisgenoten in een groot huis. Je site deelt een server met andere sites. Dit kan een beetje lastig zijn als een van die “huisgenoten” veel verkeer krijgt, omdat het je site kan vertragen. Maar het is super betaalbaar! Het is een solide keuze als je net begint, vooral voor persoonlijke sites of kleine bedrijven die niet meteen veel bezoekers verwachten. Combineer dit b.v. met het gratis WordPress.org CMS of met de gratis AI sitebouwer van het bedrijf Hostinger, en je kunt gelijk een uitstekende start maken.
 • Zelf hosten: Deze vorm is voor de doe-het-zelvers. Je stelt alles zelf in en beheert het, vanaf het installeren van webserver software tot het onderhoud ervan. Het is net als het bouwen en onderhouden van je eigen huis. Je hebt hiervoor een grote hoeveelheid technische kennis nodig, maar het geeft je wel totale controle.

Elk van deze hostingtypes heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen en is geschikt voor verschillende soorten websites. Of je nu de hele server voor jezelf nodig hebt of slechts een kleine ruimte om mee te beginnen, er is een hostingtype voor elke website beschikbaar.

Bezoek Hostinger, de snelste webhost van Nederland en België.

Belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een webhost.

Illustratie die laat zien hoe je het beste webhosting bedrijf kiest.

Het kiezen van de juiste host voor je online bedrijf is een grote beslissing. Dit is wat je in gedachten moet houden:

 • Prijskaartje: Het gaat niet alleen om het vinden van de goedkoopste optie. Zorg ervoor dat de prijs overeenkomt met de waarde die je ervoor krijgt. Oftewel, beoordeel de hosting prijs/kwaliteitsverhouding. Sommige hosts bieden gratis diensten aan, maar lees de kleine lettertjes – er kunnen addertjes onder het gras zitten, zoals advertenties op je site of beperkte functies.
 • Klantenservice en technische ondersteuning: Dit is super belangrijk. Je wilt uiteraard een host die altijd voor je klaarstaat als er iets misgaat. Zoek naar diegenen met een sterke klantenservice en een goede “uptime” (dat is de tijd dat je site zonder problemen actief is). Streef naar een uptime van meer dan 99,9%.
 • Serversnelheid: De snelheid van de server van je host is cruciaal. Een trage site kan bezoekers frustreren en je positie in zoekmachines schaden, aangezien Google rekening houdt met de snelheid van de site in de zoekalgoritmen.
 • Serverlocatie: Vaak over het hoofd gezien, maar de locatie van de servers van de host kan een negatieve invloed uitoefenen op de snelheid van je site als je publiek ver van de server verwijderd is. Dichterbij gelegen serverlocaties betekenen over het algemeen snellere laadtijden voor je bezoekers. Laten we er bijvoorbeeld van uitgaan dat je doelgroep in Nederland of België woont. Dit betekent dat je zou moeten kiezen voor een webserver in een van deze landen. De server staat dan dicht bij je publiek waardoor je website sneller laadt.
 • AI. Hoe geavanceerd is het bedrijf. Gebruiken ze AI voor de creatie van websites? Bieden ze een gratis AI artikelschrijver aan zoals bijvoorbeeld Hostinger dat doet?

Webhosting versus Content Management Hosting: wat is het verschil?

Je hebt dus je website klaar voor gebruik, maar waar staat deze nou eigenlijk online? Dit is waar het begrijpen van het verschil tussen webhosting en content management hosting, om de hoek komt kijken.

Webhosting: Dit is als het stuk grond waarop het huis van je website is gebouwd. Het draait allemaal om het opslaan van de bestanden en gegevens van je site op een server, zodat deze voor iedereen op internet toegankelijk is. Het is de technische magie waarmee mensen je website kunnen zien wanneer ze je webadres intypen.

Content Management Hosting: Stel je dit voor als een vooraf ingericht huis. Deze diensten combineren sitehosting met een kant-en-klaar Content Management Systeem (CMS), zoals die websitebouwers waar je weleens over hoort. Neem bijvoorbeeld WordPress.com en Wix – hiermee kun je een website maken door elementen te slepen en neer te zetten. Het is gebruiksvriendelijk, vooral als je niet graag codeertalen, zoals HTML, wilt leren. Maar vergeet niet dat deze platforms een beetje problematisch kunnen zijn in termen van ontwerpflexibiliteit, en de overstap van een gratis abonnement naar een betaald abonnement kan een aanslag op je portemonnee met zich meebrengen. Een ander nadeel is dat dit soort sites niet kan worden verhuisd naar een andere webhost.

Echter, het positieve aspect is is dat je lang niet altijd content management hosting nodig hebt. Bij praktisch alle standaard webhosting services kun je een gratis CMS toevoegen (zoals WordPress.org). Op deze manier krijg je het beste van twee werelden: het gemak van een sitebouwer, maar nu zonder de beperkingen en nadelen van content management hosting. Met deze korte uitleg hebben we tevens het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org nader toegelicht. En dan hebben we natuurlijk ook nog de beroemde AI websitebouwer van Hostinger waarmee het in elkaar zetten van je site een fluitje van een cent wordt!

Webhosting versus domeinhosting: een uitleg.

Soms ontstaat er verwarring tussen de begrippen webhosting en domeinhosting, maar het zijn echt twee verschillende dingen:

Webhosting: Zie dit als het eigenlijke huis waar je site is ondergebracht. Het is de fysieke ruimte (server) waar alle inhoud van je website digitaal wordt opgeslagen.

Domeinhosting: Dit lijkt meer op het adres van je huis. Het is de service waarmee je een domeinnaam kunt registreren en gebruiken (zoals www.jouwwebsite.be). Terwijl sitehosting zorgt voor de inhoud en functionaliteit van je site, draait het bij domeinhosting om het reserveren van jouw unieke plek (domeinnaam) op het internet.

Dus, wat is domeinhosting precies?

Simpel gezegd is domeinhosting de plek waar de naam (het domein) van je website is ondergebracht. Het gaat niet om het opslaan van de inhoud van je website – dat is de taak van webhosting. In plaats daarvan zorgt domeinhosting ervoor dat, wanneer iemand je webadres intypt, hij of zij wordt doorgestuurd naar je website, die zich op de server van je webhost bevindt.

En daar hebben we het – een meer begrijpelijke uitleg over de verschillen tussen deze twee algemene soorten hosting. Dit zou je dus een duidelijker inzicht moeten geven in waar je site online staat en ook hoe mensen deze vinden.

Maar, laten we domeinhosting toch nog maar even wat verder ontleden.

Beschouw domeinhosting als de service die je site zijn unieke adres geeft. In tegenstelling tot webhosting slaat het echter niet de inhoud van je website op. In plaats daarvan verbindt het je domeinnaam (webadres) met de server waar je site inhoud zich bevindt.

Stel je voor dat je webhosting account je huis is met al je spullen. In deze analogie is je domeinnaam het adres van je huis. Het vertelt mensen waar ze je kunnen vinden. De webhost zorgt ervoor dat alles in je huis (website) veilig en intact is en blijft, terwijl de domein host ervoor zorgt dat mensen het juiste adres hebben om je te bereiken.

Domein hosts werken met het Domain Name System (DNS) om je domeinnaam te koppelen aan de sitehosting provider die je website beheert. Je kunt een domeinnaam huren bij een domein hostingservice, over het algemeen registrar genoemd, net zoals je serverruimte huurt bij een webhost. De meeste webhosting bedrijven zijn tevens registrars. Dit impliceert dat je zowel domein- als hostingservices van een en hetzelfde bedrijf kunt krijgen. Dat laatste is comfortabel omdat je je name servers dan niet hoeft te veranderen. Echter, als je het domein van een ander bedrijf huurt dan je hostingprovider dan zul je ervoor moeten zorgen dat je domein host de name servers gebruikt van je webhost. Dat laatste is overigens niet zo moeilijk aangezien het proces uit slechts twee eenvoudige stappen bestaat: stap 1: vraag je nieuwe hosting provider om hun naamservers of zoek dit op in je hostingaccount en stap 2: breng de verandering aan in je domeinhosting account of vraag het bedrijf om dit voor jou te doen. Dat is alles.

Bezoek Hostinger, de snelste webhost van Nederland en België.

Belangrijkste punten om te onthouden.

Ik heb hier nogal wat behandeld, van de basisprincipes van webhosting tot de details. Hier is een korte samenvatting van de belangrijkste punten:

 • Webhosting is de service die je site live op internet brengt.
 • Er is een verscheidenheid aan hostingservices, elk met hun eigen voor – en nadelen, en nu weet je hoe ze verschillen.
 • Belangrijke functies zoals e-mailaccounts, FTP toegang, CMS en databases, maken deel uit van de meeste hostingplannen.
 • Content management hosting verschilt van gewone sitehosting – het wordt geleverd met een vooraf geïnstalleerd CMS en het is het enige CMS dat je kunt gebruiken.
 • Verwar domeinhosting niet met web hosting. Bij domeinhosting draait alles om het adres van je website, terwijl webhosting zorgt voor de daadwerkelijke inhoud van de site.
 • De snelheid en locatie van je hostingserver kunnen een grote invloed hebben op de prestaties van je site en de SEO ranking ervan.
 • Investeren in een goede hostingservice is cruciaal voor het aantrekken en behouden van websiteverkeer.

Denk eraan om niet alleen naar de prijs te kijken bij het kiezen van een hostingprovider. Overweeg de waarde en de functies die ze aanbieden. En als je meer hulp nodig hebt, bekijk dan onze aanbevolen hostingproviders in het artikel “WordPress hosting vergelijking 2024. Wie is de beste?“.

Mocht je verder nog vragen hebben, dan kan je de veelgestelde vragen hieronder bekijken. Bedankt voor het lezen en succes met je website en sitehosting partner!

Bezoek Hostinger, de snelste webhost van Nederland en België.

Veelgestelde vragen over webhosting.

Wat is webhosting?

Webhosting is een service die particulieren en bedrijven de ruimte en middelen biedt die nodig zijn om een website online op te slaan, te publiceren en permanent te beschermen middels b.v. een firewall. Hiermee is je website toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding en permanent beschermd tegen b.v. cyberaanvallen

Waarom is webhosting belangrijk?

Zonder webhosting zou je website slechts een verzameling bestanden op je computer zijn (aannemende dat jij je site hebt ontworpen op je computer), uitsluitend zichtbaar voor jezelf. Web hosting maakt je site toegankelijk voor online bezoekers door de bestanden op servers op te slaan en deze – te serveren wanneer iemand je site in een browser opvraagt.

Wat zijn de meest populaire soorten webhosting?

WordPress.org sitehosting aangeboden door alle onderstaande services.
Shared hosting: Het delen van serverruimte met andere sites.
VPS hosting: Gepartitioneerde serverruimte voor meer controle en middelen.
Dedicated hosting: Het hebben van een volledige server voor je website.
Cloud sitehosting: Het opslaan van je website op meerdere onderling verbonden servers.

Wat is nou eigenlijk het meest kenmerkende verschil tussen shared – en dedicated hosting?

Bij shared hosting delen meerdere websites serverbronnen, wat een negatieve invloed kan hebben op prestaties. Bij dedicated hosting heb je een hele server voor jezelf, wat meer controle, privacy en middelen biedt. Shared sitehosting is kosteneffectief voor kleine websites, terwijl dedicated hosting meer geschikt is voor grote bedrijven met veel verkeer.

Wat zijn de mogelijke nadelen van shared hosting?

Shared hosting kan beperkingen hebben op het gebied van resources, beveiliging en aangepaste configuraties. De prestaties van je website kunnen ook worden beïnvloed door andere sites die dezelfde server delen. Als je site veel verkeer ontvangt of specifieke serverinstellingen vereist, is shared sitehosting misschien niet de meest optimale keuze.

Kan ik een online winkel hosten met shared hosting?

Ja, het is mogelijk om een online winkel te hosten op shared hosting. Afhankelijk van het transactievolume en de beveiligingsvereisten, kun je misschien beter een hostingplan overwegen dat aanvullende beveiligingsmaatregelen en -middelen biedt, zoals b.v. VPS of dedicated hosting.

Hoe kies ik de juiste hostingprovider?

Houd bij het kiezen van een hostingprovider rekening met factoren zoals reputatie, klantenondersteuning, prijzen, uptime garanties, beschikbare functies en de browser laadsnelheid. Wat dat laatste betreft zou je b.v. de homepage snelheid van de kandidaat webhost kunnen testen in de site pagespeed.web.dev, zoals wij dat zelf hebben gedaan met elf hostingbedrijven. En, we zijn echt geschrokken van de langzame laadtijden van maar liefst acht Nederlandse bedrijven waarmee wij dus nooit in zee zullen gaan. Slechts drie van de elf hosts doorstonden onze test. Tot slot, beoordeel ook de grootte van je website, het verwachte verkeer en speciale vereisten om een hostingoptie te vinden die aan je behoeften voldoet en tevens de geschiktste oplossing is voor je site.

Is het kopen van hosting nodig?

Over het algemeen wel. Voor de meeste websites is het gebruik van een web hosting service de eenvoudigste – en meest kosteneffectieve manier om online te gaan. Deze services bieden de technologie om je site veilig en toegankelijk te houden. Aan de andere kant, als je platforms zoals Wix of WordPress.com gebruikt voor een blog, dan regelen zij de hosting voor je.

Hoeveel kost webhosting?

Benieuwd naar het prijskaartje voor het hosten van een site? Er is helaas geen pasklaar antwoord. De kosten kunnen variëren, afhankelijk van de hostingprovider, het type hostingplan dat je kiest en de specifieke services die je nodig hebt. Voor degenen die net beginnen, zijn er budgetvriendelijke opties beschikbaar zoals Hostinger, die gedeelde hostingplannen aanbiedt die vriendelijk zijn voor de portemonnee en eenvoudig voor beginners. Je kunt b.v. WordPress.org of de AI websitebouwer gratis gebruiken met deze shared plannen van Hostinger.

Is gratis webhosting een optie?

Ja, maar het heeft zo zijn beperkingen. Gratis hostingplannen bieden meestal minder maatwerk, lagere bandbreedte en beperkte opslagruimte. Ze missen mogelijk extra functies die je site verbeteren of versnellen. Voor uitgebreidere opties hebben betaalde hostingplannen de voorkeur. Aan de andere kant, als je net begint met website-ontwikkeling, kan gratis sitehosting een solide startpunt zijn. Het is een kans om de fijne kneepjes van het vak te leren zoals bestanden beheren, je site onderhouden en beveiligingsaspecten in de gaten houden.

Kan je meerdere websites op één account hosten?

Ja, bij de meeste hostingservices kan je meerdere websites onder één account hosten. Het is de moeite waard om de details te controleren voordat je je aanmeld.

Hoe verander ik webhosts zonder mijn domeinnaam te wijzigen?

Je kunt overstappen naar een andere webhosting provider zonder je domeinnaam te wijzigen. Je moet echter de inhoud van je site migreren naar de nieuwe server. Dit proces omvat coördinatie met zowel je nieuwe – als oude hostingprovider. Ben je van plan om van webhost te veranderen? Ik heb een gedetailleerde, stapsgewijze handleiding gemaakt die je hier kunt vinden: “Hoe verhuis je een WordPress site in 2024? Makkelijk!“. Het leidt je door het hele proces, waardoor de overgang soepel en probleemloos verloopt.

Hoe installeer ik een SSL certificaat?

Tegenwoordig bieden de meeste web hosting services gratis SSL certificaten aan, zoals Let’s Encrypt, om je site veilig te houden. Het beste gedeelte? Het installeren van deze certificaten is meestal eenvoudig en snel, zodat je in een mum van tijd een veilige site in de lucht hebt.

Wat is Grid Hosting?

Stel je voor dat een stel computers samenwerkt om één virtuele supercomputer te vormen – dat is grid hosting. Dit type sitehosting maakt gebruik van meerdere machines die samenwerken om je website te runnen en een robuuste en schaalbare oplossing te bieden.

Wat is uptime garantie en waarom is het belangrijk?

Uptime garantie verwijst naar het percentage van de tijd dat een hostingprovider ervoor zorgt dat je site toegankelijk is. Het is van cruciaal belang om een hostingprovider te kiezen met een hoge uptime garantie om downtime te minimaliseren en ervoor te zorgen dat je website zoveel mogelijk beschikbaar blijft voor bezoekers.

Kan ik mijn hostingpakket upgraden naarmate mijn website groeit?

Ja, bij de meeste hostingproviders kan je je hostingplan upgraden naarmate je website groeit. Deze schaalbaarheid zorgt ervoor dat je website het eventueel toegenomen verkeer en de mogelijk toegenomen behoefte aan middelen, aankan.

Heb ik technische kennis nodig om mijn hosting te beheren?

Het vereiste niveau van technische kennis hangt af van de hostingprovider en het type hosting dat je kiest. Shared sitehosting heeft vaak een gebruiksvriendelijke interface, terwijl andere soorten hosting mogelijk meer technische expertise vereisen. De meeste hostingproviders bieden echter klantenondersteuning om te helpen bij technische vragen en problemen.

Heb ik een domeinnaam nodig voor webhosting?

Webhosting en domeinnamen zijn in wezen aparte diensten. Sitehosting zorgt voor de infrastructuur van je site, terwijl een domeinnaam de URL of het adres is dat bezoekers gebruiken om toegang te krijgen tot je website. Dus het antwoord op de vraag of een domeinnaam nodig is voor web hosting is “ja”.

Heb ik webhosting nodig voor een domein?

Nee, je kunt overal domeinnamen huren zonder je aan te melden voor webhosting. Er zijn heel veel domeinhandelaren die domeinnamen kopen om deze later voor hogere prijzen aan te bieden, zonder dat er een web hosting account om de hoek komt kijken.

Bezoek Hostinger, de snelste webhost van Nederland en België.

Voor de meer visueel of audiovisueel ingestelde personen onder jullie is hier tot slot ook nog een video met dezelfde inhoud als hierboven: