Wat is beter in 2024, WordPress of Wix? Snelle uitleg!

Kort antwoord.

WordPress en Wix zijn populaire website ontwerpsystemen die totaal verschillend werken. Om een keuze tussen de twee gemakkelijker te maken zullen wij beide systemen in dit artikel naast elkaar zetten. In deze vergelijking tussen WordPress en Wix gaan we nader in op de genoemde werkingsverschillen, alsmede op de voor – en nadelen van beide website bouwers. Laat ik vooropstellen dat we hier praten over de zogenaamde zelf gehoste versie van WordPress die wordt vertegenwoordigt door de website WordPress.org en niet WordPress.com. Hier zijn, in het kort, de kenmerkende verschillen tussen beide content management systemen ook wel CMS genoemd.

Maar, voordat ik dit doe, moet ik even nog iets kwijt met betrekking to het maken van websites. Feitelijk zijn er, aan de basis, twee belangrijke componenten, die uitermate belangrijk zijn bij het ontwerpen van een website. Dat zijn plugins en thema’s. Plugins voegen functionaliteiten toe aan jouw site of ze wijzigen bepaalde functionaliteiten, terwijl thema’s het ontwerp en de lay-out vertegenwoordigen. Thema’s en plugins kunnen worden beschouwd als de belangrijkste en meest onontbeerlijke ingrediënten van website ontwerpsystemen. Met andere woorden, hoe meer je ervan tot je beschikking hebt, des te beter is het. Oké, hier zijn de beloofde verschillen tussen beide systemen:

 • Terwijl je met WordPress onbeperkt gebruik kunt maken van gratis en betaalde plugins, ben je, wat dit betreft, bij Wix aan veel beperkingen onderhevig. Ter vergelijking: WordPress biedt maar liefst bijna 60.000 gratis plugins aan terwijl Wix slechts ongeveer 300 plugins heeft, apps genoemd, die bovendien niet allemaal gratis zijn. Zie je het grote verschil? WordPress heeft dus ongeveer 200 maal zoveel plugins als Wix en dat is een gigantisch kwaliteitsverschil waar we niet omheen kunnen.
 • Daarnaast biedt WordPress maar liefst bijna 12.000 gratis thema’s aan. Bij Wix vind je er slechts ongeveer 800 en voor velen ervan moet je dokken. Dus WordPress heeft ongeveer 15 maal zoveel thema’s.
 • Voor een beetje redelijk webhosting plan betaal je bij Wix ongeveer € 12,50 per maand. WordPress webhosting plannen zijn er al vanaf ongeveer € 2,50 per maand dus WordPress is vaak ruim 5 maal goedkoper.
 • Voor Wix heb je geen enkele technische kennis nodig. Dit staat in tegenstelling tot WordPress waarbij je rekening moet houden met een leercurve.
 • Met WordPress kan je ongelimiteerd van thema veranderen zonder dat je site wordt aangetast. Helaas is dit bij Wix niet mogelijk. Als je niet tevreden bent over het ontwerp of de lay-out van je website en je wilt, koste wat het kost, van thema veranderen, dan wordt je huidige site vernietigd en zul je helemaal opnieuw moeten beginnen.
 • Een WordPress website kan ten alle tijde worden verhuisd naar een andere webhost terwijl dat met Wix niet mogelijk is.

Dit is het korte antwoord en, zoals we kunnen concluderen is WordPress veruit de beste keuze voor het creëren van een site. Echter, om gratis gebruik te kunnen maken van dit geweldige systeem, heb je wel eerst een webhost nodig voor het kopen van een domeinnaam en voor het hosten van jouw website.

Ik benadruk dat ik persoonlijke ervaring heb met de fantastische webhost Hostinger en dat deze door WordPress aangedreven website door hun wordt gehost. Ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een hostingservice en een CMS.

Bezoek Hostinger, de beste en goedkoopste webhost van Nederland en België.

Lang antwoord.

WordPress en Wix: de verschillen nader uitgelegd.

Het maken van een website is een cruciale stap voor particulieren en bedrijven die online aanwezig willen zijn. WordPress.org en Wix zijn twee populaire platforms die inspelen op verschillende behoeften en voorkeuren. In deze uitgebreide vergelijking gaan we dieper in op het proces van het bouwen van een website met zowel WordPress.org als nl.wix.com, waarbij we hun functies, flexibiliteit, aanpassingsopties, prestaties en algehele geschiktheid voor verschillende gebruikers benadrukken. Uiteindelijk zullen we onderzoeken waarom WordPress.org in de meeste gevallen opvalt als de superieure keuze.

WordPress: kracht en flexibiliteit.

 • Open source natuur:

WordPress.org is een open source contentmanagementsysteem (CMS), wat betekent dat de broncode voor iedereen vrij beschikbaar is om te gebruiken, te wijzigen en te verspreiden. Dit open karakter geeft gebruikers maximale controle over hun websites, waardoor ze functionaliteiten kunnen aanpassen en uitbreiden naar behoefte.

 • Aanpassing en thema’s:

Dit CMS beschikt over een breed scala aan thema’s en plug-ins en biedt ongeëvenaarde aanpassingsmogelijkheden. Webmasters kunnen kiezen uit duizenden thema’s om hun website een unieke uitstraling te geven, en plug-ins om specifieke functies toe te voegen, zoals contactformulieren, e-commercemogelijkheden, SEO tools en meer. De uitgebreide bibliotheek met thema’s en plug-ins komt tegemoet aan uiteenlopende behoeften en zorgt voor een op maat gemaakte website ervaring. Zie enkele voorbeelden hieronder:

De populairste WordPress thema's.

De vier populairste WordPress plugins.

 • Volledige controle:

Met dit contentmanagementsysteem hebben webmasters volledige controle over de hosting van hun website. Ze kunnen hun hostingprovider kiezen, waardoor schaalbaarheid en optimalisatie mogelijk is op basis van individuele voorkeuren en behoeften. Dit niveau van controle is met name gunstig voor bedrijven en professionals die specifieke prestatiestatistieken, beveiligingsmaatregelen en maatwerk nodig hebben.

 • SEO vriendelijk:

Het systeem staat bekend om zijn SEO vriendelijke karakter. Het biedt gebruikers tools en plug-ins om hun inhoud te optimaliseren voor zoekmachines, waardoor de zichtbaarheid en positie op pagina’s met zoekresultaten worden verbeterd. Dit is cruciaal voor het aantrekken van organisch verkeer en het vergroten van het bereik van de website.

 • Steun van de gemeenschap:

De uitgebreide en actieve WordPress.org community is een belangrijk voordeel. Webmasters hebben toegang tot forums, tutorials en documentatie om problemen op te lossen, advies in te winnen en op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën. De community ondersteuning zorgt ervoor dat gebruikers, ongeacht hun expertiseniveau, hulp kunnen vinden wanneer dat nodig is.

 • Schaalbaarheid:

WordPress is zeer schaalbaar, waardoor het geschikt is voor zowel kleine blogs als grote zakelijke websites. De flexibiliteit van het platform stelt gebruikers in staat om te beginnen met een eenvoudige website en deze geleidelijk uit te breiden om aan de groeiende vraag te voldoen. Deze schaalbaarheid is cruciaal voor bedrijven die anticiperen op toekomstige groei en een platform nodig hebben dat met hen mee kan evolueren.

Bezoek Hostinger, de beste WordPress webhost van Nederland en België.

Wix: eenvoud en alles in één oplossing.

 • Gebruiksvriendelijke interface:

Wix staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface, waardoor het een ideale keuze is voor personen met beperkte technische vaardigheden. De drag en drop editor vereenvoudigt het bouwen van websites, waardoor gebruikers een functionele site kunnen maken zonder uitgebreide codeerkennis.

 • Alles in één platform:

Wix biedt een alles in één oplossing, die hosting, domeinregistratie en een verscheidenheid aan ingebouwde functies biedt. Deze aanpak vereenvoudigt het proces voor beginners die het beheer van meerdere componenten overweldigend vinden. Met Wix kunnen gebruikers hun website snel in de lucht hebben zonder dat er aparte hosting- en domeinservices nodig zijn.

 • Thema’s en ontwerp:

Wix biedt een reeks visueel aantrekkelijke thema’s, templates genoemd, waardoor het voor gebruikers gemakkelijk wordt om een esthetisch aantrekkelijke website te maken. De templates zijn ontworpen om responsief te zijn en zorgen voor een consistente gebruikerservaring op verschillende apparaten. Dit kan met name voordelig zijn voor diegenen die prioriteit geven aan ontwerp esthetiek en een gepolijste look willen zonder uitgebreide aanpassingen. Zie enkele voorbeelden hieronder.

Enkele voorbeelden van Wix templates.

 • App markt:

Wix heeft een App Market waarmee gebruikers verschillende functionaliteiten aan hun websites kunnen toevoegen. Hoewel niet zo uitgebreid als de WordPress plug-in bibliotheek, biedt de App Market extra functies en tools die de mogelijkheden van de website kunnen verbeteren. Dit kan gunstig zijn voor gebruikers die de functionaliteiten van hun site willen uitbreiden zonder zich te verdiepen in complexe codering. Hieronder enkele voorbeelden.

Enkele voorbeelden van Wix apps.

 • Klantenservice:

Wix biedt klantenondersteuning om gebruikers te helpen met eventuele problemen die ze kunnen tegenkomen tijdens het bouwen van de website. Dit kan waardevol zijn voor beginners die mogelijk begeleiding of hulp bij het oplossen van problemen nodig hebben. De beschikbaarheid van klantenondersteuning draagt bij aan een vlottere gebruikerservaring voor degenen die minder bekend zijn met website ontwikkeling.

Wix of WordPress? De conclusie.

Hoewel Wix een eenvoudige en gebruiksvriendelijke benadering biedt voor het bouwen van websites, komt WordPress.org in de meeste gevallen naar voren als de superieure keuze, vooral als je kijkt naar de uiteenlopende behoeften van bedrijven, professionals en ontwikkelaars.

 • Flexibiliteit en maatwerk:

Het open source karakter van WordPress.org en de uitgebreide bibliotheek met thema’s en plug-ins bieden ongeëvenaarde flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden. Gebruikers hebben de vrijheid om hun websites aan te passen aan specifieke vereisten, of het nu gaat om een ingewikkelde zakelijke site of een eenvoudige blog. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat WordPress.org tegemoet kan komen aan een breed spectrum van gebruikers met uiteenlopende behoeften.

 • Controle over hosting:

De mogelijkheid om een hostingprovider met WordPress.org te kiezen is een cruciaal voordeel. Gebruikers kunnen een hostingservice selecteren op basis van hun webhosting kosten, prestatie-, beveiligings- en schaalbaarheidsvereisten. Dit niveau van controle is met name essentieel voor bedrijven die een hoge mate van maatwerk en prestatie optimalisatie eisen.

 • SEO dominantie:

De robuuste SEO functies van WordPress.org maken het een ideale keuze voor gebruikers die hun online zichtbaarheid willen vergroten. Het platform biedt tools en plug-ins om inhoud voor zoekmachines te optimaliseren, wat bijdraagt aan betere zoekresultaten en meer organisch verkeer. Deze SEO dominantie is een sleutelfactor voor bedrijven en particulieren die een sterke online aanwezigheid willen opbouwen.

 • Uitgebreide ondersteuning van de gemeenschap:

De uitgebreide en actieve WordPress.org community is een waardevolle bron voor gebruikers op alle vaardigheidsniveaus. De community ondersteuning zorgt ervoor dat gebruikers oplossingen voor problemen kunnen vinden, advies kunnen inwinnen en op de hoogte kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen. Dit uitgebreide netwerk bevordert een samenwerkingsomgeving, waardoor WordPress.org een gebruiksvriendelijk platform is met een schat aan gedeelde kennis.

 • Schaalbaarheid voor groei:

De schaalbaarheid van WordPress.org is een cruciale factor voor bedrijven en professionals die anticiperen op groei. Het platform stelt gebruikers in staat om te beginnen met een basiswebsite en deze uit te breiden naarmate hun behoeften evolueren. Deze schaalbaarheid zorgt ervoor dat WordPress.org een haalbare oplossing blijft voor gebruikers variërend van kleine bloggers tot webshops tot grote ondernemingen.

Hoewel Wix geschikt kan zijn voor diegenen die prioriteit geven aan eenvoud en een alles in één oplossing, worden de beperkingen duidelijk wanneer gebruikers meer geavanceerde functies, maatwerk en schaalbaarheid nodig hebben. Een goed voorbeeld hiervan is de onmogelijkheid om, voor een reeds gemaakte website, een nieuw thema of template in te stellen. Als je dit doet dan verlies je simpelweg je bestaande site, iets wat door alle gebruikers als een groot nadeel wordt ervaren. WordPress.org, met zijn open source architectuur, uitgebreide ecosysteem en community ondersteuning, is de superieure keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een krachtig, flexibel en schaalbaar platform voor het opbouwen en uitbreiden van hun online aanwezigheid. Of je nu een blogger, ondernemer of ontwikkelaar bent, WordPress.org biedt de tools en mogelijkheden die nodig zijn om een unieke en robuuste website te maken die is afgestemd op jouw specifieke doelen.

Bezoek Hostinger, de beste WordPress webhost van Nederland en België.

Voor diegenen die meer visueel zijn ingesteld, is hier tevens een video: